Katukanava: Kun lapset vähenevät, kasvavat harrastustenkin kustannukset — Kunnissa tarvitaan nyt joukkueurheiluhenkeä

Kai Skyttä

Yhteistä asioiden hoitoa, kuntapolitiikkaa on usein verrattu joukkuelajilla ja termeillä jääkiekkoon tai jalkapalloon. Mielestäni pallopeleissä lopputuloksen sattumanvaraisuus on liian suuri kuvatakseen päätöksentekoa. Politiikan soisi olevan joukkuelaji, mutta hiottua ohjelmaa toteuttava — vaikka joukkuevoimistelu tai muodostelmaluistelu.

Eero Laesterän 4.12. esittämät kantokykylaskelmat maakunnasta osoittavat, että pelkkä tahto voittaa ei enää riitä. Kunnissa tarvitaan suunnitelmallisempaa toimintaa, jossa peliä ei rakenneta vain joukkueiden kärkihyökkääjien varaan tai niiden, joiden jalat tai suu ovat nopeimmat. Päätöksentekoa pitää verrata joukkuelajiin, jonka ohjelma rakentuu joukkueen taidoista ja tarpeista käsin. Yhdessä suunniteltu ohjelma on valmentajan viimeistelemä, mutta syntyy sen varaan, minkä tasoiset kilpailijat joukkueessa on.

Yksityiskohtia voidaan kisakauden aikana muuttaa, jos tarve vaatii. Jokaisen kilpailijan rooli ja panos on merkityksellinen. Yhden kilpailijan tahto voittaa ei riitä, tarvitaan koko joukkueen tahto tehdä paras. Tästä on kysymys myös maakunnassa. On aika suunnitella kuntien ohjelmat kuntoon ja tarkastella kriittisesti, mikä on oman kunnan joukkueen koko, taso ja tahtotila.

Tuhannen lapsen väheneminen maakunnan väestöennusteissa vaikuttaa kaikkiin rakenteisiin. Se on 50 luokkaa vähemmän aloittavia ekaluokkia; siis saman verran vähemmän myös tarjottavia työpaikkoja, neuvolakäyntejä tai talvikenkiä kaupasta. Se on myös monta pientä jalkapalloilijaa, pianonsoittajaa ja kuvataiteilijaa vähemmän harrastustoiminnassa. Tarvitaan kohta kaikki pienen kunnan syntyvät 20 lasta, jotta saadaan pesäpallopeli pelattua.

Harrastustoiminnan tukemisessa on kuunneltava lapsia ja nuoria. Ikäluokkien pienentyessä myös kustannukset jakautuvat pienemmälle porukalle. Tämä on kunnallisessa päätöksenteossa pidettävä mielessä, jotta harrastaminen säilyy kohtuuhintaisena mahdollisimman monelle jääkiekkoilija-, luistelija-, tai voimistelijaperheelle.

Toivon, että maakunnassa joukkueurheiluhenki kasvaa ja samalla myös kestävyysurheilijalle tarvittava sitkeys, jotta jaksamme yhdessä viedä harjoittelemamme ohjelmat loppuun asti.

Taina Paananen

kunnanhallituksen pj (kesk.)

Ruokolahti