Katukanava: Maksuton toinen aste ei ole oikea keino ehkäistä nuorten syrjäytymistä: miljoonat pitäisi mieluummin sijoittaa koulutuspolun alkuun

Hallitusneuvotteluissa päästiin sopuun oppivelvollisuuden pidentämisestä niin, että se laajenee lukioon ja ammattiopistoon. Oppivelvollisuuden pidentäminen maksaa Kuntaliiton selvityksen mukaan 183 miljoonaa euroa ja silloin, kun koko tutkinnon suorittaminen on velvollisuus, opiskelijat saavat myös maksuttomat kirjat ja muun materiaalin. Onko Suomella tähän varaa? Onko tämä oikea keino ehkäistä nuorten syrjäytymistä? Ei ole.

Nuorten ja syrjäytymisen ehkäisy tulee aloittaa jo koulutuspolun alusta. Meidän tulee panostaa laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen. Tulevaan investoidaan erityisesti takaamalla opettajille riittävät resurssit tehdä työnsä hyvin. Erityisoppilaat tarvitsevat lisää resursseja. Kun mietitään, miten paljon hyvää tällä 183 miljoonalla eurolla saataisiin sijoittamalla se koulupolun alkuun, on vaikea ymmärtää ratkaisua pidentää oppivelvollisuutta. Ennaltaehkäisy on aina kustannustehokkaampaa ja myös kannattavampaa kuin ongelmien korjaaminen tai suunnan muuttaminen myöhemmin.

Toinen huomio tässä tulee kohdistaa maksuttomaan materiaaliin, jonka tarjoaminen maksaa valtavasti. Nämä resurssit ovat poissa muualta, kuten esimerkiksi lastensuojelusta tai ennaltaehkäisevästä nuorisotyöstä ja vanhusten hoivasta.

Kalliit opiskelumateriaalit eivät toki saa olla este opinnoille. On ehdottoman tärkeää, että perheen varallisuustaso ei saa vaikuttaa lapsen koulutusmahdollisuuksiin. Tämän takia maksuton materiaali tulisi kohdentaa niille nuorille, jotka sen tarvitsevat, ei koko ikäluokalle.

Koulutus on sivistystä, jota meillä jokaisella pitää olla tasa-arvoinen mahdollisuus hankkia. Nuorille, jotka sitä tarvitsevat, pitää olla tarjolla oikeanlaista matalankynnyksen kohdennettua tukea. Jokaisen nuoren syrjäytyminen tulee ennaltaehkäistä ja se työ tulee aloittaa aikaisemmin, ei myöhemmin.

Oppivelvollisuuden pidentämisestä tulee pysyvä meno, joka ei ole riittävän tehokas sen kalliiseen hintalappuun nähden.

Linda Brandt-Ahde

kaupunginvaltuutettu (kok.), Lappeenranta

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut