Katukanava: Napinkulman kaavan kevennys on silmänlumetta, sillä suunnitelmasta poistettiin kerros, jota ei ollut olemassa

Tengbom Arkkitehdit Oy

Katukanava: Napinkulman kaavan kevennys on silmänlumetta, sillä suunnitelmasta poistettiin kerros, jota ei ollut olemassa

Uutisvuoksen torstain (14.2.) uutisen mukaan Napinkulman kaavaluonnokseen olisi tullut kevennystä yleisöpalautteen vuoksi. Talon kerrosluku olisi alentunut seitsemästä kuuteen.

Kevennyksestä ei voi puhua kuin teoriatasolla, sillä alunperinkin rakennusliikkeen tekemässä kaava-aloitteessa oli tavoitteena kuusikerroksinen rakennus. Taktisista syistä tätä tavoitetta oli näköjään kasvatettu luonnoksessa seitsemäksi, jotta sitä voitiin sitten odotettavissa olleen kritiikin vuoksi myönnytyksenä alentaa siihen tavoiteltuun kuuteen. Siis täyttä silmänlumetta koko prosessi.

Saadussa kritiikissä esitettyjen kielteisten vaikutusten kannalta on täysin sama, onko Napinkulmassa kuusi- vai seitsenkerroksinen möhkäle. Siihen paikkaan sopimaton se on yhtälailla, oli kumpi tahansa. Vaatimuksena on yleisesti ollut, ettei paikalle rakennettava talo saa ainakaan kävelykatua vasten olla ympäristön yleistä nelikerroksista linjaa korkeampi.

Ja yhtä lailla tärkeä kritiikin kohde, talon ulottaminen Koskenpartaalle nykyisen rakennuksen tapaan, on sekin jäänyt luonnokseen edelleen. Luonnosta on tosin viilattu siten, että talon katukerros tulisi olemaan linjassa Butterin talon julkisivun kanssa. Siitä ylöspäin talo tulisi ulottumaan Koskenpartaan päälle Napinkulman nykytalon linjaan. Siten tämä möhkäle, oli se sitten miten korkea tahansa, ahdistaisi edelleen kaupunkikuvallisesti tyylittömästi kävelykadulta koskelle olevaa näkymää. Rakennus myös haittaisi liikkumista kävelykadulta koskelle päin ja päinvastoin sekä varjostaisi Koskenpartaan alkupäätä merkittävästi.

Kansan ääntä on kuultava, ja etenkin tällaisessa koko kaupunkia ja sen asukkaita koskevassa kaupunkikuva- ja viihtyvyysasiassa. Koskenpartaan yrittäjien mielipiteelle tulisi antaa erityistä merkitystä, ettei sillä taholla pako Lappeenrantaan enää yltyisi. Imatralla on tyhjiä liikehuoneistoja jo nytkin hälyttävän paljon.

Olli Ruokonen

varatuomari

Imatra

Luetuimmat

Uusimmat uutiset