Katukanava: Kaupungin hajottaminen Saimaan rannoille ei ole tätä päivää – Laadukkaita tontteja löytyy muualtakin

ANU PAKARINEN

Katukanava: Kaupungin hajottaminen Saimaan rannoille ei ole tätä päivää – Laadukkaita tontteja löytyy muualtakin

Kunnallispoliitikkomme haluavat myydä Saimaan rannat yksityisille (UV 5.5.2020).

Olen usein miettinyt, miksi haluan asua Imatralla. Täällä on vähän kulttuuria ja paljon sosiaalista etäisyyttä. Täällä on kuitenkin kaunista luontoa, retkeilymaastoja ja Saimaan rantaa kaikille. Nyt tämäkin näyttää loppuvan.

Suomessa on vahva omaisuuden suoja. Omarantaisen tontin luovuttaminen yksityiselle on ainakin sadan vuoden päätös. Sitä ei voida perua.

Lempukan ja kylpylän välissä on yksi yksityisen omistama omarantainen tontti. Se ottaa osan rannasta, siitä ei voi kävellä läpi ja se estää alueen yhteisen käytön. Kunnallispoliitikkojen kannattaa käydä perehtymässä siihen. Lempukan ja Malonsaaren väli tulee tuntumaan kaupunkilaisista samalta.

Saimaan rantaan on pitkä matka nykyisiltä asuinalueilta. En ymmärrä, miten tällainen kaupunkirakenteen hajottaminen voisi olla kannattavaa edes lyhytaikaisesti. Vähäisten tuottojen varjolla kaupunkilaisilta aiotaan viedä yhteiset rannat. Lisäksi pitkät etäisyydet uusille alueille ovat ekologisesti tuhoisia, rannan tuhoamisesta puhumattakaan. Vaikuttaa siltä, että poliitikkomme ovat viitisenkymmentä vuotta ajastaan jäljessä, eivätkä ymmärrä mihin maailma on menossa.

Omarantaisia tontteja ei pitäisi myydä yksityisille kaupungissa. Laadukkaita tontteja löytyy muualtakin kuin rannasta. Jos lähelle rantaa pitää rakentaa, varattakoon edes ranta-alue kaupunkilaisille. Vuoksen rantaraitti on ollut menestys tässä.

Kari Smolander

professori

Imatra

Luetuimmat

Kommentoidut