Katukanava: Imatran kaupungintalolla ei ole vieläkään sisäistetty, että verotuloja kuntaan tuo yritystoiminta — Olisiko jo aika herätä?

Anu Pakarinen

Katukanava: Imatran kaupungintalolla ei ole vieläkään sisäistetty, että verotuloja kuntaan tuo yritystoiminta — Olisiko jo aika herätä?

Tilastokeskus julkaisi syyskuun lopulla väestöennusteensa. Sen tarkastelu Etelä-Karjalan ja erityisesti Imatran seudun osalta oli karua luettavaa. Imatran väki vähenee ja vanhenee kovaa tahtia.

Se näkyy jo nyt Imatran kaupunkikuvassa. Tähän pitää nyt herätä. Väkiluku tuskin hetkessä kääntyy nousuun, mutta joitain liikkeitä voidaan tehdä tahdin hidastamiseksi. Välineitäkin löytyy, jos niitä vain halutaan käyttää. Avainasemassa ovat hyvät palvelut ja vahva yrittäjyys.

Tunnettu tosiasia on, että uusia työpaikkoja syntyy pk-sektorille. Ihmiset liikkuvat työpaikkojen perässä ja asettuvat sinne, mistä työtä ja hyviä palveluja löytyy.

Yrittäjien rooli Imatran tulevaisuudelle on kiistaton. Sen vuoksi työkalupakissa jo nyt oleva yritysvaikutusten arviointi pitää ottaa paljon vahvemmin osaksi kaupungin päätöksentekoa.

Miksi yritysvaikutuksia pitäisi selvittää paremmin? Monet päätökset vaikuttavat yrittäjiin. Jos vaikka päätöksen pohjaksi tehty virkamiesesitys nähdään Imatran seutukunnan yritysten kannalta negatiiviseksi, on pohdittava myös muita vaihtoehtoja.

On tärkeää tunnustaa, että monipuolinen ja vahva yritystoiminta tuo kuntaan veroja monin eri tavoin esimerkiksi henkilöstön maksamina kunnallisveroina ja yritysten maksamina yhteisöveroina. Jo se lisää kunnan mahdollisuuksia kehittää kuntalaisten palveluja. Tätä ei vieläkään ole sisäistetty Imatran kaupungintalolla.

Yritysvaikutusten arviointi päätöksenteossa ei tarkoita sitä, että päätöksiä tehdään yritysten ehdoilla. Kyse on siitä, että kaupunki, kaupungin virkamiehet ja poliittiset päättäjät laidasta laitaan pohtivat päätösten vaikutuksia myös yritysten näkökulmasta.

Suurten ja kaupungin kannalta merkittävien teollisuuslaitosten lisäksi Imatralla on edelleen laaja yrittäjäkenttä. Siitä on pidettävä kiinni. Yritysvaikutusten arviointia kehittämällä Imatralla on entistä paremmat ja terveemmät yritykset luomassa yhteistä hyvää ja lisäämässä kaupungin vetovoimaa.

Suomen kunnissa ympäristövaikutusten arviointi on jo arkinen osa päätöksentekoprosesseja. Nyt on aika noteerata myös yritysvaikutukset. Aikaa ei ole hukattavaksi.

Pasi Saajanlehto

yrittäjä