Katukanava: Lasten yksinäisyys kasvaa kesällä - Imatran kaupungin kesäkerhot ovat tärkeä askel lasten kesän turvaamisessa

”Kun koulujen kesälomat alkavat, moni vanhempi pohtii taas, miten lastenhoito työpäivinä järjestetään. Onhan se ihme, ettemme ole yhteiskuntana paremmin voineet ratkaista tätä ongelmaa. Lapsille ja nuorille pitäisi ehdottomasti luoda lisää turvallisia oleilupaikkoja vapaa-ajalle perheiden tueksi. Minusta vanhempien pitäisi vaatia tätä”, sanoo perhetutkimuksen dosentti Mirjam Kalland.

Lasten yksinäisyys kumuloituu kesällä. Täytyy muistaa, että yksinäisyys on lapselle tänä päivänä aivan jotain muuta kuin vaikka 20 vuotta sitten. Lapsilla on kädessään koko maailma sen ikävine lieveilmiöineen. Yhä useampi lapsi kohtaa ne yksin. Tässä mielessä lapsen yksinäisyys on saanut siis yhä synkempiä muotoja.

Kaikki kyllä tuntuvat olevan asiasta huolissaan, mutta huoli ilman tekoja on hurskastelua. Kannetaan sosiaalinen vastuu lapsista myös kesällä, tällöin vanhemmatkin jaksavat paremmin töissä ja työnantaja hyötyy laadukkaasta työpanoksesta. Myös ne lapset, joiden vanhempien voimavarat eivät vain riitä kesäiseen rientoon, hyötyvät lasten kesätoiminnasta. Lapsille järjestetty kesätoiminta on siis ennaltaehkäisevää lastensuojelua ja yhteiskuntateko useasta näkökulmasta.

Mikä tuo turvallinen oleilupaikka vapaa-ajalle Imatralla voisi olla? Paikka, jossa on aikuisia, joiden kanssa liikutaan, askarrellaan, tieteillään, luetaan ja keskustellaan. Missä tuo paikka voisi olla? Esimerkiksi kulttuurikeskus-urheilutalon alue, sekä Mansikkalan koulukeskus.

Toin keväällä 2018 esille tämän ”kesäkysymyksen” demarinaisten kokouksessa. Keskustelimme muun muassa järjestöjen yhteistyöstä, uusien koulujen kesäisestä hyötykäytöstä, keittolounaasta, kielikerhoista, askartelu- ja tiedepajoista. Viestinviejäksi saimme kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Niina Malmin.

Voimmekin nyt iloisena todeta, että Imatran kaupunki on ottanut tämän tärkeän askeleen kohti lasten kesän turvaamista pilotoimalla Imatran kesäkerhot 2019 Vuoksenniskan koulukeskuksella.

Imatran demarinaiset kiittää sekä toivottaa antoisia ja aurinkoisia kerhopäiviä.

Tuija Dahlgren

Imatra

Luetuimmat

Uusimmat uutiset