Katukanava: Lähisuhdeväkivallan vaikutukset ulottuvat laajalle — Jokaisella on oikeus hakea apua

Seppo Rautiovaara

Katukanava: Lähisuhdeväkivallan vaikutukset ulottuvat laajalle — Jokaisella on oikeus hakea apua

Syysiltojen hämärtyessä on rentouttavaa sytyttää kynttilät ja nauttia kodin lämmöstä sekä tunnelmasta. Valo luo ympärilleen toivoa ja rauhaa.

Sytytämme kynttilöitä myös YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25. marraskuuta. Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio järjestää joka syksy Valoa, ei väkivaltaa -kampanjan, jossa puolustetaan naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään. Tänä vuonna kampanjan teema on: Jokaisella on oikeus tukeen. Sillä haluamme viestiä, että jokaisella väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneilla on oikeus tukeen ja apuun, oli sitten asunnoton, päihteidenkäyttäjä tai esimerkiksi nuori ihminen, väkivallan muodosta riippumatta.

Teema on tärkeä muistutus siitä, että elämäntilanteesta riippumatta jokaisella on oikeus hakea ja saada tukea sekä apua. Väkivaltaa on kaikissa yhteiskuntaluokissa ja media uutisoi päivittäin ajankohtaisista väkivaltarikoksista. Naisten asunnottomuus on kasvussa ja tällöin haavoittuvassa asemassa olevalle naiselle väkivallan riski on moninkertainen.

Etelä-Karjalan alueen poliisille tietoon tulleet törkeät pahoinpitelyt ovat lukemien perusteella mykistävää luettavaa. Myös väkivallan tekijä tarvitsee tukea ja apua väkivaltakierteen katkaisemisen vuoksi. Sukupuoli pelkästään ei ratkaise väkivallan roolijakoa, eivätkä perheen tai parisuhteen asiat ole yksiselitteisiä. Turvattomuus on läsnä ja avun hakeminen olisi muutoksen vuoksi välttämätöntä. Lähisuhdeväkivallan vaikutukset ulottuvat perheessä jokaiseen.

Kampanja taistelee naisten ihmisoikeuksien puolesta ja sen teema muuttuu vuosittain. Esiin nostetaan naisten puolisoiden tai ex-puolisoiden tekemän väkivallan seurauksesta johtuvien menehtyneiden naisten lukumäärä. Vuosien 2011—2017 välillä 131 henkilöä kuoli kumppaninsa surmaamana. Heistä naisia oli lähes 80 prosenttia. Viime vuonna kumppaninsa surmaamaksi joutui 18 naista.

Yksikin kuolema on liikaa. On tärkeää, että asioista puhutaan ja muutos asenteisiin mahdollistetaan. Sytytän kynttilän naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä kaikille väkivallan vuoksi menehtyneille naisille. Olethan mukana turvallisemman ja väkivallattoman elämän puolesta? Se on jokaisen oikeus.

Niina Suvanto

Väkivaltatyöntekijä

Etelä-Karjalan perhetyön kehittämisyhdistys ry

Luetuimmat