Katukanava: Juoksusuoran käyttökiellon vuoksi yleisurheilijat elävät jo arkea ilman kunnon harjoitustiloja – Liikuntatilojen käyttökatko lakkauttaa harrastustoiminnan Imatralla

Jarmo Hämäläinen

Imatran urheilutalon juoksusuora on suljettu sisäilmaongelman vuoksi. Arkistokuva.
Imatran urheilutalon juoksusuora on suljettu sisäilmaongelman vuoksi. Arkistokuva.

Keskustelu Imatran urheilutalosta ja uimahallista kuumenee. Kertaalleen tehty päätös uudisrakennuksista on kyseenalaistettu, viimeksi Uutisvuoksen keskustelutilaisuudessa 19.2.

Osa näiden tilojen käyttäjistä sekä poliittisista päättäjistä eivät ole vakuuttuneita jo tehtyjen kuntoselvitysten kattavuudesta. Samat harrastajaryhmät eivät koe yhden tai jopa kahden talven käyttökatkoja merkittäväksi haitaksi omalle harrastamiselleen.

Laaja joukko imatralaisia urheiluseuroja oli yksimielinen seurafoorumissa 30.1. siitä, että urheilutalo-uimahallin remontin aiheuttama käyttökatko vaikeuttaisi merkittävästi huomattavan suuren, eri-ikäisen harrastajajoukon toimintaa. Lappeenrannassa vastaava remontti kesti puolitoista vuotta.

Imatran Urheilijoiden yleisurheilu on elänyt käyttökatkouhkaa todeksi kuukauden. Urheilutalon juoksusuora asetettiin ehdottomaan käyttökieltoon 30.1. Harrastustoiminta 5–15-vuotiaille saatiin jatkumaan urheilutalon palloiluhallissa ja kuntosalissa, Vuoksenniskan koululla ja Ukonniemi areenalla. Tilat eivät vastaa kaikilta osin lajitarpeita.

Yli 15-vuotiaille kilpaharrastajille ei pystytty järjestämään lajinomaisia tehoharjoitustiloja Imatralla. Viikonloppuna ei ole mahdollisuus harjoitella kotikaupungissa, koska Ukonniemi areena on täysin varattu. Kilpaharrastajat harjoittelevat viikolla osittain Joutsenon ahtaissa, mutta lämpimissä harjoitustiloissa. Viikonloppuisin ajetaan 120 kilometriä Tanhuvaaran urheiluopistolle Savonlinnaan. Lähempää ei vapaita harjoitustiloja löydy.

Kuukauden perusteella voimme todeta, että käyttökatko ei ole millekään ryhmälle ongelmaton. Kaupungista ei löydy riittävästi tiloja. Moni seura joutuisi käytännössä ajamaan toimintansa alas katkon aikana. Tämä tarkoittaisi harrastamisen merkittävää vaikeutumista, jopa loppumista, sadoilta lapsilta ja nuorilta, mutta myös aikuisharrastajilta.

Kaupungin talouden tuntien on perusteltua tehdä harkittuja päätöksiä, mutta urheilutalo-uimahallin saneeraus ei vaikuta taloudellisesti, luultavasti ei teknisestikään, kannattavalta ratkaisulta. Sosiaalisesti saneeraus ja sen tuoma käyttökatko tulisi olemaan täysin kestämätön vaihtoehto kaikkien käyttäjäryhmien kannalta, millä voi olla yllättävän suuria ja kauaskantoisia negatiivisia vaikutuksia myös kaupungin talouteen.

Mirja Mikkilä

Imatran Urheilijat, yleisurheilujaoston puheenjohtaja

Lauri Asikainen

Imatran Urheilijat, yleisurheilu, valmennusvastaava

Luetuimmat

Kommentoidut