Katukanava: Eksote – näin meistä huolehditaan ja näin meitä palvellaan

Kai Skyttä

Katukanava: Eksote – näin meistä huolehditaan ja näin meitä palvellaan

Tämä kirjoitus on vastine Eksoten tapaan toimia ja palvella sairaanhoitoon liittyvissä asioissa. Kerrottakoon, että olen kiittänyt suomalaista sairaanhoitojärjestelmää ja myös Eksotea viime vuonna sattuneesta sydämen toimintahäiriöstä johtuen (kaikki suonet laajennettu). Asiat on hoidettu ja suomalaisesta järjestelmästä voi syystäkin olla ylpeä.

Mutta seuraavaa minä en voi ymmärtää, enkä käsittää. Sain työterveyslääkäriltä lääkkeet, kun kerroin hänelle vaivoistani. Työterveyslääkäri tietää historiani sydänvaivojeni kanssa ja asiat etenivät yhteisymmärryksessä.

Menin apteekkiin hakemaan lääkkeitä ja käydessämme asiaa läpi, niin lääkkeessä oli merkintä sydänvaivoihin liittyen. Ei samaa asiaa kuin minulla, mutta kuitenkin. Apteekin henkilökunta oli samaa mieltä asiasta, että kannattaa ottaa yhteyttä sydänlääkäriin asian selvittämiseksi, että lääke varmasti käy minulle.

Soitin keskussairaalaan ja pyysin, että sydänosastolta ollaan minuun yhteydessä. Tähän asti kaikki on mennyt hienosti, mutta...

Minulle soitti naissairaanhoitaja ja kyseli asiaani. Kun kerroin sen, hän vain ilmoitti, että ei, me emme auta, jos sinulle määrätään lääkkeitä, ne ovat lääkkeitä määrävien lääkäreiden vastuulla. Pyysin, että lääkäri soittaa minulle, mutta kyseinen sairaanhoitaja ilmoitti, että lääkäri ei ole minuun yhteydessä asian osalta.

En voi ymmärtää Eksoten politiikkaa tässä asiassa. He tuottavat parhaat asiantuntijat alueella sydänsairauksiin liittyen (oletan niin), mutta eivät halua auttaa asiakasta ennalta ehkäisevästi. Näyttäisi siltä, että paras kate työstä saadaan, kun huolehditaan seurauksista, ei ennakolta, kansantaloudesta viis. Pääasia on, että meillä on vuodessa tarpeeksi monta sydänkohtausta, jotta voimme perustella olemassa oloamme. Tämänlainen tunne heidän palvelualttiudestaan tulee läpi.

Olen kuullut toisista sairaanhoitopiireistä, että kaikki asiat mitkä liittyvät heidän hoitamiin oireisiin, niin pitää ehdottamasti varmistaa heidän asiantuntijalääkäreillä, ettei mitään parantumatonta tapahtuisi. Mutta Eksotessa se ei ole mahdollista.

Eli jos teillä on mahdollisuus valita, niin kannattaa mennä muualla ainakin hoidattamaan sydänoireet, Eksotella apua ei ole tulossa.

Jari Piiparinen

Luetuimmat

Uusimmat uutiset