Katukanava: Meikäläisellä päätöksenteolla olisi opittavaa muurahaisilta

Kävinpä tässä päivänä muutamana mustikassa. Vaikka en voi tehdä kirjaa enkä edes pikku esseetä sadon määrästä, oli päivä kuitenkin hyvin opettavainen. Pidin pikkuisen lepotauon istuen kivellä. Siinä mietteissäni, potkaisin vahingossa saappaan kärjellä sammalmätästä. Määttään alta paljastui muurahaisten koti, jossa oli noin 200 muurahaista ja lukematon määrä muurahaisen munia. Seurasin muurahaisten edesottamuksia, kun ”vihollinen” oli hyökännyt heidän kotiinsa. Saman tien muurahaiset alkoivat viedä munia alempaan maakerrokseen turvaan.

Siinä ei pidetty palavereja eikä ollut paikalla muurahaisten avustajia puhumattakaan kallispalkkaisista hyvä-veli tai -sisko -valtiosihteereistä. Tokkopa heillä niitä onkaan, sillä päätökset piti tehdä välittömästi. Varmaan minä olin loukannut heidän perustuslakiaan, mutta en ollut näkeväni myöskään sitä, että muurahaisten perustuslakivaliokunta olisi kokoontunut. Ehkä joku muurahaisista saattoi loukkaantua muutenkin kuin henkisesti, mutta sote-sotkuihin ei ollut aikaa.

Kesti noin viisitoista minuuttia ja muurahaisten munat oli viety uuteen piilopaikkaan ja turvattu jälkikasvu sekä muurahaisten elämän jatkuminen. …

Korjasin varovasti aiheuttamani vahingon ja kiitin muurahaisia heidän antamastaan johtamistaidon ja päätöksenteon oppitunnista. Mietin itsekseni, mitä tapahtuisi meidän suomalaisten elämässä, jos tällainen vaara uhkaisi meitä. Varmaan tankit vyöryisivät jo Luumäellä saakka. Koska olen epäpoliittinen henkilö, en sano näkyisivätkö Imatran näkövinkkelistä tankkien etu- vai takavalot.

Jos näin ikävästi kävisi, ei vihollinen ilmeisesti odottele sitä, milloin Suomi tekee tarvittavat päätökset. Onkohan meillä Suomessa päätöksentekomekanismi liian byrokraattinen, hidas, kallis ja ennen kaikkea päätöksentekijöitä ja heidän avustajiaan niin paljon, että päätöksiä ei pystytä tekemään? Mutta onneksi meillä on tällä hetkellä jämy presidentti — nukkukaamme yömme rauhassa.

Kiitos on hyvä asia, mutta ei sillä perhe elä. Samoin demokratia on hyvä asia, mutta eivät sillä asiat etene.

Raimo Sievänen

Johtamistaidon tutkinnon suorittanut KTM

Imatra

Uusimmat uutiset

Kommentoidut