Katukanava: Imatran Golfin tilanteeseen pitää saada selvyys

Stora Enso ryhtyi viime talvena haalimaan Imatran Golf Oy:n osakkeita tehostamalla ostokampanjaansa. Kampanjan tuloksena yhtiöllä on nyt täysi määräysvalta ja se käytti sitä kesällä mm. erottamalla toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan sekä asettamalla yhtiön selvitystilaan.

Golfarien korviin kantautunut peruste on, että golf-toiminta ei kuulu metsäyhtiön ydinliiketoimintaan.

Selvitystilan perimmäiset tavoitteet ovat jääneet vähemmistöosakkaille hämärän peittoon. Uskotaan, että Stora Enson lopullisena tavoitteena on osakeyhtiön purkaminen, jolloin myös yhtiö pääsisi lopullisesti irti golf-yhtiön vastikemaksuista. Yhtiön varallisuusaseman selvittämisessä ensiarvoisen tärkeää olisi tietysti tietää, paljonko omaisuuden myynnistä saataisiin rahaa.

Kiinteistö rakennuksineen ja golfkenttineen on myytävänä, mutta kukaan ei tiedä, paljonko siitä pitäisi maksaa. Yksi tarjous, tiettävästi jo ennen vuoden vaihdetta tehty, ylitti tarjoajien mielestä yhtiön vaatimuksen, mutta sitä ei silti hyväksytty.

Selvitysmenettelyn on määrä jatkua vähintään viisi kuukautta. Normaalitilanteessa tarpeellinen omaisuusmäärä muutetaan rahaksi, velat maksetaan ja ylijäämä suoritetaan osakkeenomistajille. Sen jälkeen kaupparekisteriin tehdään ilmoitus osakeyhtiön purkautumisesta ja lopputilityksestä. Jokainen osakas olisi jakamassa pottia.

Yhtiökokous voi määräenemmistöllä päättää, että selvitystila lopetetaan ja yhtiön toimintaa jatketaan. Yhtiölle valittaisiin uusi johto osakeyhtiölain mukaan.

Etelä-Karjalan radion mukaan Imatran kaupunki olisi valmis neuvottelemaan tonttikaupasta, jos golftoimintaa jatkamaan löytyisi yhtiö.

Imatran seudulta tulisi nyt löytyä aloitteellisuutta ja laskentakykyä selvittämään taloudelliset mahdollisuudet jatkaa toimintaa. Jos vuosibudjettiin tulisi Imatran kaupungin perimä kohtuullinen maanvuokra ja muita kiinteitä kuluja karsittaisiin, toiminta pyörisi plussalla.

Stora Ensolle pitäisi nyt pystyä jättämään kelvollinen ostotarjous ja kutsua koolle yhtiökokous, jossa selvitystila lopetetaan.

Rauno Järvinen

Golf-harrastaja

Imatran Golf Oy:n osakkeenomistaja

Luetuimmat