Katukanava: Miten valitset sanasi tänään? – Sananvapaus on oikeus, joka tuo mukanaan vastuun

Ella Kajaste

Sananvapaus ei oikeuta kirjoittamaan netin keskustelupalstoille mitä vaan, jos kirjoitus loukkaa toisten ihmisoikeuksia.
Sananvapaus ei oikeuta kirjoittamaan netin keskustelupalstoille mitä vaan, jos kirjoitus loukkaa toisten ihmisoikeuksia.

Meillä on sananvapaus. Oikeus ilmaista itseämme. Se on oikeus, josta saamme olla ylpeitä, mutta se tuo mukanaan vastuun, jossa tulee ottaa huomioon sanomisten vaikutukset.

Kielellä voi tehdä taidetta, kulttuuria ja uutisointia. Sanoilla ja murteilla voi leikitellä. Mutta muutamalla sanalla ja lyhyellä lauseella voi olla kauas kantoiset seuraukset, jotka voivat vaikuttaa kuulijan käyttäytymiseen ja turvallisuuden tunteeseen.

Jos sanoma muuttuu toista halveeraavaksi, ihmisarvoa alentavaksi ja tarkoituksena on hiljentää kuulijaa puhumme vihapuheesta, emme sananvapaudesta.

Valoa, ei väkivaltaa -kampanja järjestetään vuosittain joka syksy. Kampanja huipentuu YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25. marraskuuta. Tänä vuonna teemana on naisiin kohdistuva vihapuhe. Kampanjassa puolustetaan naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään.

Teema on näkyvästi esillä ja keskustelukulttuurista uutisoidaan päivittäin. Hyvä, että asioista puhutaan ja nostetaan epäkohtia esille. Ilmiön tunnistaminen ja tunnustaminen on ensimmäinen askel parempaan. Vihapuheen sorinaa on verkossa, sosiaalisessa mediassa ja sen kohteeksi voi joutua kuka vaan.

Kampanjassa nostetaan kuuluviin maahanmuuttajataustaisen naisten ääntä ja kokemuksia teemaan liittyen. Riski joutua vihapuheen kohtaamaksi on suurin vähemmistöihin kuuluvilla naisilla. Vammaisuus, maahanmuuttajataustaisuus ja seksuaalivähemmistöihin kuuluminen altistaa suurempaa riskiä tytöille ja naisille joutua häirinnän kohteeksi.

Puolison tai ex-puolison toimesta kuoli viime vuonna 16 naista. Ei lisättävää. Joskus hiljaisuus puhuu ja kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Voimme valita sanomamme merkityksen, tavan ja toistemme kunnioituksen mielipide-eroista huolimatta. Esimerkillä näytämme mallia myös lapsille sekä nuorille siitä, kuinka kohdellaan toinen toisiamme. Lopuksi kysyn: Miten valitset sanasi tänään?

Niina Suvanto

Väkivaltatyöntekijä

Etelä-Karjalan perhetyön kehittämisyhdistys ry