Katukanava: Valtion strategiaa pitää kehittää – Yritykset tarvitsevat enemmän suoraa tukea, markkinaehtoisuutta ja harkintaa

Juhana Lappalainen

Katukanava: Valtion strategiaa pitää kehittää – Yritykset tarvitsevat enemmän suoraa tukea, markkinaehtoisuutta ja harkintaa

Pandemian keskellä joudumme tekemään päätöksiä, jotka ovat harkittuja, perusteltuja ja näissä olosuhteissa usein pakonomaisia. Tulee hyviä ja huonoja päätöksiä.

Valtio on hoitanut terveydenhuollon kiitettävästi. Olemme Saksan kanssa parhaiten selvinneet tähän saakka Euroopassa. Valtio on myös myöntänyt työllisyysnäkökohdissa tukea pienille ja keskisuurille yrityksille. Se on hyvä asia.

Pienemmille yrityksille myönnetään kiireellä ja nopealla tempolla valtion takamaa koronalainaa. Yritykset varmaan mielellään vastaanottavat tämän tuen. Laina voi tosin vipuvaikutuksilla saattaa yrittäjän nykyistä huonompaankin tilanteeseen.

Tämä on valtion strateginen päätös, joka olisi pitänyt hoitaa toisella tavalla. Enemmän suoraa tukea, enemmän markkinaehtoisuutta ja enemmän harkintaa. Jos myös suuret yritykset tulevat tuen piiriin, puhutaan noin 10 miljardin euron lainakannasta. Valtiolla on ennestään telakoiden tukemiseen liittyen noin 15 miljardia euroa takausvastuita. Näistä tulee yhteensä noin 25 miljardia. Tämä on noin puolet valtion 45 miljardin vuosittaisista verotuloista.

On mahdollista, että ajaudumme syvimpään lamaan sataan vuoteen. Nykyinen taloustietämys on pääosin rakentunut sadan vuoden aikana, eikä mallinnuksia löydy syvään lamaan ja siitä toipumiseen.

Suomen valtion kanta on nyt tuotantokeskeinen ja asiantuntijat korostavat tarpeettoman tuotannon laittamista valtion takaamalla lainalla tarvittaessa naftaliiniin. Kun olot paranevat, tuotantoa otetaan siitä käyttöön. Tämä toimii, jos tuotantoa tarvitaan myöhemmin.

Ennen pandemiaa talouden muutoksia oli tapahtumassa, jotka nyt voimistuvat. Tulee uusia palvelu- ja tavaratarpeita, joille tarvitaan uutta tuotantoa. Tuotantokeskeisistä valtion talouksista tunnetuin oli Neuvostoliitto, joka meni vararikkoon.

Suomen pitää mahdollisuuksien mukaan tehdä työtä markkina- ja asiakasorientoituneen tuotannon kehittämiseksi. Se on ainoa mahdollisuutemme säilyttää elintaso tulevaisuudessa. Lainsäädäntöä pitää muuttaa, jotta startup-yrityksille annetaan parempi mahdollisuus kehittyä. Nekin ovat tulevaisuuden tukijalkoja.

Valtion pitää myös satsata terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Terve, osaava kansa pärjää maailmalla.

Kauko Määttä

Diplomi-insinööri

Imatra

Luetuimmat

Uusimmat uutiset