Maakuntien päätäntävalta kasvaa ja Eksote säilyy

Hallitus päätti kehysriihen yhteydessä sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) järjestämisen sekä maakuntauudistuksen jatkolinjauksista. Sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistäminen asiakaslähtöisyyden parantamiseksi on historiallinen ja maailmanlaajuisestikin harvinainen uudistus.

Sosiaali- ja terveyspiiri Eksote säilyy Etelä-Karjalassa. Sen kehittäminen ja parantaminen ovat jatkossakin maakunnan vastuulla. Nämä ovat erinomaisia asioita.

Uudistuksen tärkeimpänä tavoitteena on turvata kaikille kansalaisille tasavertaiset palvelut koko Suomessa. Uudistuksella tavoitellaan kansalaisten hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista.

Tärkeänä tavoitteena sote-uudistuksessa on saada menojen kasvu kuriin ja uudistuksen myötä kulujen kasvu taittuu kolmella miljardilla eurolla nykyennusteeseen verrattuna.

Hallinto yksinkertaistuu. Nykyiset noin kolmesataa sote- ja muiden maakunnissa olevien palveluiden alueellista järjestäjää yhdistetään ja järjestäjien määräksi tulee 18, myös rahoitusvastuu tulee alueille. Maakunnat siis järjestävät palvelut jatkossa ja ylimääräistä hallintoa ei tule.

Järjestelmän rahoitus järjestetään valtionrahoituksella. Maakuntien valtuustot päättävät maakunnan toiminnasta ja taloudesta. Kaikki rahoitus kulkee järjestäjän kautta. Maakuntaveroa ei tule.

Palveluja tarjoavat jatkossakin sekä julkinen, yksityinen että kolmas sektori.

Maakunta tuottaa tarvittavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut itse tai yhdessä muiden maakuntien kanssa tai voi käyttää yksityisen tai kolmannen sektorin palveluita.

Uudistusta on valmisteltu vuosia ja nyt istuva hallitus on saanut tärkeät sote-jatkolinjauksensa tehtyä. Sote- ja maakuntauudistus on vuosikymmeniin suurin hallinnollinen muutos Suomessa.

Ari Torniainen

Kansanedustaja (kesk.)

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.