Katukanava: Imatran kaupungin rahat eivät uuteen urheilutaloon saati uimahalliin riitä — Sijoituspaikkaa on kysyttävä elinkeinoelämän rahoittajilta

ANU PAKARINEN

Katukanava: Imatran kaupungin rahat eivät uuteen urheilutaloon saati uimahalliin riitä — Sijoituspaikkaa on kysyttävä elinkeinoelämän rahoittajilta

Imatralla käydään toriparlamenteissa tunnetta täynnä olevaa keskustelua uimahallin ja urheilutalon sijainnista. Keskustelua pitääkin olla, mutta tunneäly on heikko kuiskaaja näihin keskusteluihin.

Näkemykseni mukaan rakenteilla olevat kolme koulukeskusta ovat uuden jätevesilaitoksen lisäksi viimeiset isot kunnalliset investoinnit, mitkä rakennetaan vain asukkailtamme kerättävällä verorahoituksella. Liike-elämä ei maksa näitä investointeja. Jatkossa imatralaisten verovarat ja valtiolta saadut miljoonat menevät suurimmalta osaltaan Eksoten sekä lasten koulutuksen kuluihin ja loput nykyisen rakennetun ympäristömme ylläpitoon.

Pelkästään nykyiseen verorahoitukseen tukeutuen meillä ei todellisuudessa ole edes varaa rakentaa sen paremmin uutta uimahallia kuin urheilutaloakaan.

Olen kuullut monesti ihmeteltävän, kuinka meillä ei olisi varaa rakentaa uutta uimahallia ja urheilutaloa samoin perustein kuin nykyisetkin rakennettiin, vaikka elimme 60-luvulla ja vielä 80-luvullakin nykyistä köyhemmässä yhteiskunnassa. Noista ajoista on tilanne Imatralla muuttunut kaiken rakentamisen kannalta ratkaisevasti heikommaksi.

Väestömme ei enää kasva vaan vähenee. Emme voi enää ottaa investointeihin velkaa nojautuen siihen, että kyllä tulevat sukupolvet maksavat investoinnit. Edes inflaatio ei nykyisin juurikaan vähennä velkapääomaa. Ennen olivat asiamme tässä mielessä paremmin. Tilanne muuttuu vain, jos saamme väkimäärämme ja verotulomme kasvuun.

Rakennetaanpa uimahalli ja urheilutalo mihin tahansa Imatralla, niin sijoituspaikkaa on kysyttävä niiltä investointikustannuksiin osallistuvilta elinkeinoelämän rahoittajilta, jotka mahdollistavat uuden uimahallin ja urheilutalon rakentamisen myös imatralaisten käyttöön. Tämä periaate meidän on vain opittava ymmärtämään sekä hyväksymään, koska muut vaihtoehdot ovat vähissä ja ne ovat imatralaisten kannalta huonommat.

Nykyinen uimahalli on arkkitehtuuriltaan mestariteos, minkä soisin jatkavan vaikka pohjoismaiden upeimpana keilahallina. Uimahallina sen päivät ovat luetut.

Antero Lattu (sd.)

Luetuimmat

Kommentoidut