Katukanava: Kamppailu koronavirusta vastaan on jotakin, mitä Suomessa ei ole ennen koettu – Yhteiskunnan kriisikestävyys koetuksella

Sanna Jokela

Katukanava: Kamppailu koronavirusta vastaan on jotakin, mitä Suomessa ei ole ennen koettu – Yhteiskunnan kriisikestävyys koetuksella

Suomi on valmistautunut poikkeuksellisiin oloihin paremmin kuin useimmat maat. Kamppailu koronavirusta vastaan on kuitenkin ennen kokematonta. Yllättävät tarpeet seuraavat toistaan. Kaikki tapahtuu maailmanlaajuisissa puitteissa.

Kohtalomme on monin sitein nivottu Eurooppaan ja Aasiaan. Tapahtumat muualla heijastuvat tänne. Maailma on kääntynyt sisäänpäin. Valtion rooli korostuu. Virustorjunta alkaa kansallisilta rajoilta.

Tuore hallitus on käynnistänyt vastatoimet jämäkästi. Pääministeri on synnynnäinen kriisijohtaja. Presidentti on tukenut hallitusta samoin kuin kaikki puolueet. Kansakunnan voimavarat on kohdistettu ihmisten terveyden turvaamiseen ja talouden perustan pelastamiseen. Vastatoimet ulottuvat kaikille yhteiskunnan alueille. Silti tappioita tulee ja ne koskettavat.

Liikkumisrajoituksilla ja toimintojen hajautuksella pidetään viruksen kohteet mahdollisimman pieninä. Yhteiskunnan haavoittuvuudet ovat tulleet selvästi ilmi. Kun koulu suljetaan, vaikutukset ulottuvat oppilaan, perheen ja koko kunnan elämään.

Hyvinvointiyhteiskunta elää kuluttamisesta. Jos se tyrehtyy kuten on käymässä, talous sakkaa. Kokemuksesta on opittu, että valtion pitää ojentaa auttava kätensä yrityksille ajoissa. Hallitus on kasannut muhkean tukipaketin. Haasteena ei ole rahan riittävyys, vaan sen jalkauttaminen viiveettä yrityksille.

Tarvittaessa panoksia lisätään. Raha otetaan veronmaksajilta kuten muihinkin menoihin. Toivottavasti normaalitilaan palataan mahdollisimman pian.

Kokoontumisrajoitukset ovat pysäyttäneet arkisen hyörinän. Ihminen on sosiaalinen eläin. Yksinolo ahdistaa monia, ja parisuhdekin saattaa joutua koetukselle. Ahdistustaan voi purkaa toisten auttamiseen.

Digitaalinen kanssakäyminen on nuorisolle arkea. Ikäihmiset on heidän oman etunsa vuoksi pantu kotiarestiin. Kummallista, miten vaikea kuriin tottuneen sukupolven on noudattaa ohjeita.

Hallitus on tiedottanut kiitettävästi. Tiedonjano ja ohjeiden tarve on pohjaton. Omaa järjenkäyttöä voisi lisätä. Nyt testataan, sietääkö yhteiskunnan huolenpitoon tottunut suomalainen koettelemuksia vai antautuuko hän vaivojensa vangiksi. Uskon, että sisua löytyy ja tämä sota voitetaan.

Juhani Paakkinen

rajaeversti evp

Luetuimmat

Uusimmat uutiset