Katukanava: Napinkulma — kenen taskussa on kaupungin tahto?

Minna Mäkinen

Napinkulman uudisrakennus puhuttaa imatralaisia. Arkistokuvassa Napinkulma nykyisessä asussaan.
Napinkulman uudisrakennus puhuttaa imatralaisia. Arkistokuvassa Napinkulma nykyisessä asussaan.

Napinkulman kaavaehdotus tulee valtuustoon ensi maanantaina.

Aikaisemmat kaupungin kaavoituspäättäjät kaupunginhallitusta myöten ovat nöyrästi myöntyneet Rakennusliike Evälahden toivomukseen muuttaa Napinkulman kaavaa sallimalla nykyiselle kaksikerroksisten tontille kuusikerroksisen talon rakentaminen ja nostaa tontin rakennusoikeus 3 350 kerrosneliömetristä peräti lukuun 7 800. Autopaikkojen rakentamisvelvoite helpottuisi lukuun 1/200 m2.

Ja tämä vastoin kansalaismielipidettä, joka tuli selväksi asiasta keväällä järjestetyssä kansalaiskokouksessa. Valtuustosalillinen imatralaisia vastusti suunnitelmaa. Sitä puolusti ainoastaan Rakennusliike Evälahden edustaja. Ainoa perustelu, mikä käteen jäi, oli se, että Rakennusliike Evälahti tätä uutta kaavaa tahtoi.

Kansalaiset kyllä ymmärsivät, minkä vahingon ympäristön rakennuskantaan sopimaton möhkäle aiheuttaisikaan kävelykadulle, sen terasseille sekä ympäröivien rakennusten kuten Valtionhotellin maisemalle, naapureille ja muille asukkaille, eli siis yleisesti kaupunkilaisten viihtyvyydelle.

Yhden rakennusliikkeen suosimista kaupunkikuvan ja kaupungin omien asukkaiden viihtyvyyden uhraten on vaikea ymmärtää saati hyväksyä. Kaupungilla on kaavamonopoli alueellaan, eli kaupunki määrää asemakaavasta. Siitä ei määrää rakennusliike, ei edes Evälahti.

Lain mukaan kaavoituksessa on huomioitava yleisiä asioita, kuten rakennuksen soveltuminen rakennettuun ympäristöön. Kaavoituksella ei saa aiheuttaa elinympäristön laadun heikkenemistä, eikä se saa aiheuttaa muille, kuten naapureille kohtuutonta rajoitusta tai haittaa, eikä rakentajia saa kaavoituksella asettaa muihin nähden eriarvoiseen suosikkiasemaan.

Valtuuston on nyt otettava se päätösvalta, mikä sille kuuluu ja näytettävä kaupunginhallituksellekin kaapin paikka ottamalla huomioon heidät valinneiden imatralaisten mielipide. Jos möhkäle tuolle kaupungin huippupaikalle rakennetaan, sitä ei siitä pois saa, vaikka myöhemmin kaduttaisi.

Jos ei rohkeus tähän riitä, tulisi valtuuston ainakin järjestää asiassa neuvoa antava kansanäänestys.

Mikään ei masenna kaupunkilaisia niin paljon kuin tyhjilleen jääneet liikehuoneistojen näyteikkunat. Niitä on kaupungissa jo nyt aivan liian paljon.

Olli Ruokonen

Varatuomari, Imatra

Luetuimmat

Uusimmat uutiset