Katukanava: Vuoksen kanavaa on suunniteltu 70 vuotta ja nyt on sen aika – Imatrasta pitää saada venematkailun kaupunki

Jarmo Hämäläinen

Katukanava: Vuoksen kanavaa on suunniteltu 70 vuotta ja nyt on sen aika – Imatrasta pitää saada venematkailun kaupunki

Vuoksen kanavahanke on ideana yhtä vanha kuin Imatra. Sitä ei vain ole tarvinnut toteuttaa, onhan ollut luojan luoma Vuoksi. On riittänyt koskinäytös ja Valtionhotelli, kun leipä on tullut tehtaista Imatran talousalueelle.

Mutta nyt maailma on muuttunut. Vuoksi on puhdas eikä haise. Matkailun kehittäminen Vuoksen kanavan kautta Imatrankoskelle on realistisesti toteutettavissa.

Lammassaaren satama-alue on kaunis kuva imatralaisten veneilijöiden parkkipaikasta, mutta samalla myös staattinen kuva Imatran venematkailusta. Miksi Saimaan venematkailijat eivät pidä kyseistä satamaa vierailukohteena ja käyntikohteenakin vain silloin kun on pakko? Kun Puumalan satamakuppilassa kysyy venematkailijalta, onko hän käynyt Imatran satamassa, on liian monen venematkailijan vastaus: miksi sinne menisin.

No nyt meillä on hyvät tiet, asfaltti ja kylpylät satama-alueella sekä läheisyydessä liikunnan ja urheilun uusi aktiviteettialue kaikilla mahdollisuuksilla ja jopa mausteilla. Kun Vuoksi ja Saimaa yhdistetään veneilyn kanavalla, niin Imatrasta tulee myös veneilymatkailun kaupunki, jossa Lammassaaren satamasta pääsee kanavan kautta omalla tai matkailun linjaveneellä Imatrankosken keskustaan.

70 vuotta on kanavaa suunniteltu. Nyt rahoitustasolla hanke on mahdollista viedä eteenpäin jopa toteutukseen, kuten teki Kouvola Kimolan kanavan suhteen Kymijoen vesistössä.

Imatra on maamme vanhimpia matkailukohteita ja syntynyt matkailusta. Vuosina 1930–1980 teollisuus kehitti ja kasvatti Imatran 38 000 ihmisen kaupungiksi ja nyt on imatralaisilla itsellään vastuu oman kaupungin kehityksestä.

On palattava matkailun juurille. Koskinäytös ja Valtionhotelli ovat nähtyjä nähtävyyksiä. Nyt tarvitaan uutta. Vuoksi-kanava ja Saimaa mahdollistavat uudenlaisen veneilymatkailun Imatrankoskelle, Ukoskan liikunta-ja urheilumatkailun ohelle.

Veikko Hämäläinen

Luetuimmat

Uusimmat uutiset