Katukanava: Imatran venesatamaan saisi tulla jo rauha, sillä sopimusten kanssa on vain elettävä – Riitelemällä asiat eivät hoidu eikä satama kehity

Anu Pakarinen

Katukanava: Imatran venesatamaan saisi tulla jo rauha, sillä sopimusten kanssa on vain elettävä – Riitelemällä asiat eivät hoidu eikä satama kehity

Sataman henki on ollut huono vuodesta 2018 lähtien. Tuolloin satamaoperaattorina toiminut yritys irtisanoi sopimuksen New Port Imatran kanssa kesken sopimuskauden. Yritys oli hävinnyt aikanaan kilpailutuksen operaattorin toimesta.

Aina ei onneksi katsota kilpailutuksissa pelkästään hintaa, vaan otetaan myös muut seikat huomioon, kuten yritysten resurssit hoitaa tehtävää.

Sataman muut toimijat ja veneilijät jäivät odottamaan, miten Imatran kaupunki reagoi asiaan. Sopimusta Imatran kaupungin ja New Portin välillä ei purettu. Uskon, että virkamiehet punnitsivat kokonaisuutta tarkkaan ja tiesivät, mikä oli viisainta sataman ja veronmaksajien kannalta.

Mikäli tehdään sopimuksia ja päätöksiä, jotka jälkeenpäin eivät tunnu kaikkien mielestä hyvältä, mutta jotka eivät ole lainvastaisia, ja sopimuksen osapuolet noudattavat sopimusta, on sopimusten kanssa vain elettävä. Vanha sanonta myös pitää paikkansa: maalla ollaan viisaimpia, kun merellä tapahtuu haveri.

Osa veneilijöistä on jättänyt sataman kahden vuoden aikana. On mietinnän paikka, onko syy venepaikkojen hinnoittelussa ja sataman hoidossa vai huonossa hengessä, jonka tämä riitely ja loan heittäminen somessa on saanut aikaan. Satamapaikan jättää maksamatta myös veneilijä, joka luopuu harrastuksesta. Ikävä kyllä uusista veneilijöistä ei ole tunkua.

Valittaminen on helppoa, kun ei tarvitse ottaa vastuuta. Uskon, että tässä kiistassa on monella peiliin katsominen.

Imatran venekerho ry otti, tai sai, sataman hoitamisen itselleen. Vuodeksi kerrallaan, mikä oli kaikkien kannalta hyvä ratkaisu. Venekerholla on pitkät perinteet ja kokemus sataman hoidosta.

On helppo arvostella yhdistysten toimintaa, ja sanoa, että samat henkilöt ovat hallituksessa vuodesta toiseen. Mutta pitää muistaa, että jäsenet ovat tehneet, ja tulevat tekemään, ilman korvausta työtä yhteisen hyväksi. Imatralaisten veneseurojen työ on arvokasta ja kaikilla on oma paikkansa.

Olisi hyvä asia, jos opettelisimme antamaan rakentavaa palautetta. Palautetta voi antaa myös veneilijä toiselle veneilijälle. Riitelemällä eivät asiat hoidu eikä satama kehity.

Imatran venekerhon sopimus takaa taas vuodelle 2020 kohtuuhintaiset käyttömaksut meille kaikille veneilijöille. Meillä on kaunis ja toimiva satama Imatralla, mennään sillä eteenpäin.

Pauli Kolehmainen

veneilijä

Luetuimmat