Katukanava: Mopoilu versus rauha asuinalueilla – Tämäkö muka ratkaisematon yhtälö?

Emma Heinonen

Katukanava: Mopoilu versus rauha asuinalueilla – Tämäkö muka ratkaisematon yhtälö?

Viime aikoina sosiaalisen median palstoilta on saanut lukea tunnepitoista ja ajoittain höyryävää tekstiä nuorten mopoilusta sekä mopomiiteistä. Äänekkäiden mopojen ääni kuuluu kauas ja häiritsee hiljaisella asuinalueella ihmisten illanviettoa tai yöunta.

Mopoilla päristellään usein porukassa, joten meluhaitta lisääntyy. Sitäkin näkee, että ajellaan keula pystyssä, kaasua huudattaen. Innostus huomiota herättävään ajamiseen roihahtaa, kun huomataan jonkun kiinnittävän asiaan huomiota. Sitten päristelläänkin pahimmillaan hurjaa vauhtia karkuun.

Mopoilusta on tullut kissahiirileikkiä häiritsevästi mopoilevien nuorten ja asiasta ärsyyntyvien aikuisten välille. Nettipoliisi Timo Härkönen totesi Facebookissa (30.8.), että jopa 80 prosenttia poliisien valvontapyyntötehtävistä Etelä-Karjalassa liittyy nuorison häiritsevään ajotapaan.

Kautta aikain nuoret ovat aina kokoontuneet yhteen tapaamaan toisiaan. Tämän rajoituksia sisältävän ajan henkeä on kokoontua ulkona pitäen riittävät turvavälit. Tämä ainakin toteutuu mopoillessa yhdessä kavereiden kanssa. Myös ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta mopoilu on lähtökohtaisesti hyvä harrastus. Mopoilu tapahtuu selvin päin.

Nuoret. Me aikuiset ymmärrämme teidän tarpeenne kokoontua ja viettää aikaa yhdessä sekä jakaa mopoilun kautta yhteisiä kokemuksia ja tuntea vapauden tunnetta. Kun te tiedätte aikuisten ärsyyntyvän jollain alueella erityisesti mopoilusta tai ikäihmisten asumisyksikön sijaitsevan jollain asuinalueella, niin voisitteko te tehdä osanne ja välttää häiritsevää kaasuttelua kyseisellä alueella?

Te nuoret olette fiksuja. Osan isommista kokoontumisista te olettekin jo toteuttaneet pois kaupunkien asuinalueilta. Kiitos teille siitä.

Ja sitten me aikuiset. Meidän kuuluu näyttää nuorille esimerkkiä, miten tunteita herättäviä asioita käsitellään asiallisesti ja maltti säilyttäen. Avataan asiallinen keskusteluyhteys nuoriin, ymmärretään heidän tarvettaan kokoontua ja tehdä asioita yhdessä.

Käännetään me keskustelu mopoilun ongelmista kohti ratkaisuja. Ja käydään vaikka itsekin kaksipyöräisellä pörähtämässä kaupungilla kokemassa mopoilun huumaa.

Sanna Ahtiainen

ehkäisevän päihdetyön koordinaattori

Eksote

Luetuimmat