Katukanava: Valtio on tehnyt pandemiassa itsestään hyväntekijän ja jumalan korvikkeen, kun pitäisi pyrkiä yritysten luonnolliseen kilpailutilanteeseen

Jussi Vehkasalo

Katukanava: Valtio on tehnyt pandemiassa itsestään hyväntekijän ja jumalan korvikkeen, kun pitäisi pyrkiä yritysten luonnolliseen kilpailutilanteeseen

Meneillään oleva koronapandemia on saanut koko kansakunnan shokkiin. Yksityiset ihmiset, yritykset pienistä suuriin ja julkinen yhteisö ovat joutuneet vaikeimpaan tilanteeseen kymmeniin vuosiin. Näyttää siltä, että sosiaali- ja terveydenhuolto ja kirkolliset tahot ovat järkevällä tavalla ottamassa ongelmaa hallintaan. Muilta osin mennään, miten mennään.

Yrityspuolelta vahvat yritykset, joilla on hyvä johto, selviävät tästä kriisistä kuivin jaloin. Tässä pandemiassa valtio on tehnyt pahan virheen tulemalla julkisuuteen hyväntekijänä lupaamalla omilla arvioinneillaan rahaa tai takauksia ja olemalla tavallaan jumalan korvikkeena.

Valtion edustaja ilmoitti Ylen mukaan valtion antavan taloudellista tukea vain yrityksille, jotka ovat pandemian takia joutuneet vaikeuksiin ja joilla on nähtävää kehitystoimintaa. Käytännössä kaikki yritykset kärsivät pandemiasta ja kaikilla yrityksillä on koko toiminnan ajan kehitystoimintaa.

Valtion tukitoimintaa myöntävät vikamiehet joutuvat käytännössä mahdottoman tehtävän eteen. Jos valtio tulee näin toimimaan, tulee turhia konkursseja ja turhia inhimillisiä tragedioita.

Jos valtio haluaa esiintyä hyväntekijänä, paras ratkaisu olisi jonkinlainen rahallinen ensiapumahdollisuus kaikille yrityksille. Pitää pyrkiä luonnolliseen yritysten väliseen kilpailutilanteeseen, jossa yritykset ja vastaavat yhteisöt hyvällä johdolla, hyvällä henkilökunnalla ja hyvällä osaamisella vievät toimintaansa eteenpäin tässäkin epänormaalissa tilanteessa.

Kansakuntamme menee kriisistä läpi, mutta se onnistuu vain pääosin markkinavoimiin luottaen. Jos näin ei tehdä, tuloksena on heikko yritysrakenne, josta tullaan kärsimään seuraavat 20 vuotta. Yritysten pientä ensiapua valtio voi antaa, mutta sen tulee kohdistua kaikkiin yrityksiin.

Kauko Määttä

Diplomi-insinööri

Imatra

Luetuimmat

Kommentoidut