Katukanava: Terapiapalveluita tarjoavien on huolehdittava asiakkaiden tietojen turvaamisesta

Kalle Sipiläinen

Vastaamo-tietomurron tekijät on saatava kiinni ensi tilassa, vaatii Linda Brandt-Ahde. Kuvituskuva.
Vastaamo-tietomurron tekijät on saatava kiinni ensi tilassa, vaatii Linda Brandt-Ahde. Kuvituskuva.

Vastaamo-tietomurto on järkyttävä. Sen seuraukset tulevat olemaan laajasti haitalliset ihmisten terapiaan hakeutumisen kannalta, ellei nyt osata hoitaa tätä riittävällä vakavuudella ja mikä tärkeintä, uhreja kunnioittaen.

F-Securen tietoturvajohtaja Erka Koivusen mukaan (HS 25.10) näyttää siltä, että arkaluontoisia tietoja ei ole Vastaamon tapauksessa edes yritetty suojata asianmukaisesti, käyttäjiä ei ole valvottu ja tietojen vuotamiseen ei ole ollut kunnollisia teknisiä esteitä. Miten tämä on mahdollista alalla, jossa luottamus ja yksityisyys ovat kaikista tärkein asia?

Terapiaan hakeutumisessa ei ole mitään hävettävää, päinvastoin. Mielenterveys on yhtä tärkeä kuin fyysinen terveys ja molemmat vaikuttavat toisiinsa. On häikäilemätöntä, että terapia-asiakkaita nyt kiristetään heidän henkilökohtaisilla tiedoillaan. Näiden tietojen leviämisen uhka on lamaannuttava. Ajatus, että joku lukee kipeimpiä asioitasi, joita olet kenties vuosien terapian avulla onnistunut kertomaan, on järkyttävä. Rikollisten vaatimuksiin ei pidä suostua. Poliisin pitää saada tekijät ensi tilassa kiinni.

Uhreja pitää tukea riittävästi. Nykyisessä digitalisoituneessa yhteiskunnassa sille, että asiantuntijoiden mukaan suojaaminen on ollut asiakkaan henkilökohtaisten tietojen osalta täysin riittämättömällä ja epäammattimaisella tasolla, ei ole olemassa mitään hyväksyttävää syytä. Koko terapia-alan toimijoiden tietoturvallisuutta on nyt tarkasteltava ja varmennettava tietoturva-ammattilaisten kanssa sen kestävyys.

Haluan uskoa siihen, että ihmiset ovat riittävän fiksuja, että eivät näitä lukisi, vaikka ne tulisivat silmien eteen. Lukeminen on paitsi eettisesti väärin, se on myös rikollista – siitä voi ja pitää joutua vastuuseen. Luottamuksen palauttaminen vaatii, että tekijät saadaan kiinni ja he saavat rangaistuksen. Jatkossa tulee kaikilla terapiapalveluita tarjoavilla olla selvitys myös asiakkaalle, miten hänen tietonsa on turvattu. Vastuu tästä kuuluu viime kädessä palveluntarjoajalle.

Linda Brandt-Ahde

Kokoomuksen puoluevaltuuston varavaltuutettu

Lappeenranta