Katukanava: Uimahallin ja urheilutalon peruskorjaaminen on kestävä vaihtoehto — On opeteltava myös kohtuuden kulttuuria

Kalle Sipiläinen

Katukanava: Uimahallin ja urheilutalon peruskorjaaminen on kestävä vaihtoehto — On opeteltava myös kohtuuden kulttuuria

Imatran uimahallia puolustava adressi on ollut kaupunkilaisten allekirjoitettavana kaupungintalolla, näin kuulin. Olisin allekirjoittanut sen, jos olisi ollut mahdollisuus olla virka-aikaan Imatralla; työskentelen arkipäivisin muualla.

Imatran uimahalli-urheilutalo on tärkeä osa Imatran kerroksellista kaupunkikuvaa. Se istuu hienosti Pässiniemen maisemaan, täydentää muiden arvorakennusten luomaa miljöötä. Kaupungintalo, kulttuurikeskus ja valtion virastotalo ovat yhdessä uimahallin kanssa sijoittuneet sopusuhtaisesti isojen nurmikenttien yhteyteen. Olen imatralaisena ylpeä tästä omaleimaisesta ja avarasta puistomaisesta Imatrasta Vuoksen varrella.

Einari Teräsvirta, uimahallin suunnittelija, ja myöhemmin myös urheilutalon, oli Viipurin poika, itsekin urheilija, Suomen nuorin kaksinkertainen olympiamitalisti Los Angelesin olympialaisista. Hänen pitkä urheilu-uransa kulki limittäin arkkitehdin uran kanssa, joka sekin oli harvinaisen pitkä.

Teräsvirtaan luotettiin julkisten rakennusten suunnittelijana. Hänen kädestään syntyi valtionhallinnon- ja yliopistokampusten rakennuksia, sekä muun muassa Hotelli Marskin rakennus Helsingin Kampissa, ja Valtion vierastalo, johon arvokkaimmat valtion vieraat majoitetaan. Hän kuitenkin suunnitteli mieluiten juuri näitä urheilurakennuksia. On hienoa, että meillä Imatralla on tällainen aarre. Ja on valitettavaa, että niin monet saman aikakauden, 1960-luvun, konstruktivistiset rakennukset on haluttu Suomesta purkaa.

Toivottavasti viisaat päättäjämme ottavat huomioon Imatran kehittämisessä ja kaupunkikuvan säilyttämisessä kulttuuriset ja historialliset arvot. Uimahalli-urheilutalo on osa imatralaisuutta, paikallista identiteettiä ja palvelee omalla paikallaan hyvin imatralaisia asiakkaita, myös uuden viereisen koulun oppilaita.

Rakennusten peruskorjaaminen on kestävä vaihtoehto. Meidän kaikkien on opeteltava uudelleen kohtuuden kulttuuria yhteisen maapallomme vuoksi.

Annu Vertanen

kuvataiteilija, Taideyliopiston taidegrafiikan professori

Imatra

Luetuimmat

Uusimmat uutiset