Katukanava: Perheiden ongelmat lisäsivät lasten ja nuorten pahoinvointia etäkoulun aikaan – Hiljentyneiden ääntä tulee kuunnella tarkasti

Anu Kiljunen

Katukanava: Perheiden ongelmat lisäsivät lasten ja nuorten pahoinvointia etäkoulun aikaan – Hiljentyneiden ääntä tulee kuunnella tarkasti

Olemme eläneet erikoista ja epätavallista aikaa koronaepidemian takia. Ajanjakso on edellyttänyt meiltä myös poikkeuksellisia rajoitustoimenpiteitä. Rajoitusten tarkoituksena on ollut estää vaarallisen epidemian tarttuminen ja leviäminen Suomessa. Olemme onnistuneet tässä hyvin, kiitos kuuluu meille kaikille. Nyt on mahdollista siirtyä purkamaan rajoituksia hallitusti.

Perusopetuksessa tavoitteena on turvata lasten ja nuorten yhdenvertaiset oppimismahdollisuudet. Koronan takia siirryttiin todella nopealla aikataululla lähiopetuksesta etäopetukseen ja siinä onnistuttiin hyvin. Saatoimme jälleen todeta, että Suomessa opettajat ovat huippuosaajia, jotka laittoivat itsensä likoon ja joustavasti saivat etäopetuksen järjestymään.

Tästä huolimatta osan kohdalla etäopetus on vaikeuttanut oppimista ja perheiden erilaiset ongelmat ovat lisänneet lasten ja nuorten pahoinvointia. Pelastakaa lapset ry teki tärkeän tutkimuksen siitä, kuinka lapset ja nuoret voivat koronan keskellä sekä minkälaisia vaikutuksia tämä aika on aiheuttanut heille. Tutkimus oli karua luettavaa. Koronatilanne on aiheuttanut monille lapsille ja nuorille huolta vanhempiensa jaksamisesta, mielenterveydestä sekä perheen toimeentulosta. Nuoret itse kokivat myös yksinäisyyttä ja masentuneisuutta.

Eriarvoisuus ja huonovointisuus kasvoi. 27 prosenttia vastanneista nuorista koki olonsa erittäin huonoksi tai melko huonoksi. Vähävaraisten perheiden nuorista näin koki jopa 43 prosenttia. Osa nuorista ei saanut päivittäistä lämmintä ruokaa perhetilanteen ja koronan takia. Vanhempien jaksamisesta huolissaan oli 37 prosenttia, kun vastaava luku vähävaraisten perheiden lapsilla ja nuorilla oli 62 prosenttia. Tämä osoittaa sen, että perheen vaikea tilanne heijastui koko perheen ja myös lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Hallitus on tuomassa lasten ja nuorten tukipaketin neljännessä lisätalousarviossa kesäkuun alussa. Tämä on todella välttämätöntä. Lisäpanostuksia tarvitaan lastensuojeluun, perheiden räätälöityyn tukemiseen, oppilas- ja opiskelijahuoltoon ja syksyllä lisäpanostuksia tukiopetukseen ja muihin oppimista ja hyvinvointia tukeviin palveluihin. Tämä on asia, johon meidän on paneuduttava entistäkin vakavammin.

Anneli Kiljunen

kansanedustaja (sd.)

Luetuimmat