Katukanava: Eksoten johdolle rahaa riittää, mutta henkilökunnan pitää säästää

Kai Skyttä

Katukanava: Eksoten johdolle rahaa riittää, mutta henkilökunnan pitää säästää

Eksote on myrskyn silmässä. Siellä ei olla köyhiä eikä kipeitä, kun syytökset sinkoilevat milloin mihinkin suuntaan. Luottamusmiehiltä, varsinkin hallituksen puheenjohtajilta, on unohtunut, mikä on Eksoten olemassaolon tarkoitus. Hoitaa sairaita ja tuottaa sosiaalipalveluja yhteisillä verorahoilla kustannustehokkaasti. Siis verorahoilla.

Kertausta toiminnan historiaan. Vuonna 2016 Eksoten hallituksen puheenjohtajaketju maksoi edelliselle toimitusjohtajalle kuukauden ylimääräisen palkan, vaikka tällaista palkitsemispykälää ei ole. Rahassa se tekee reilun 10 000 euroa, kun toimitusjohtajan palkka oli pääministerin palkan tasoa vuodessa.

Nyt maksettiin hallituksesta eronneen puheenjohtajan lakimiehen lasku, noin 10 000 euroa. Hallitus ei halunnut käyttää otto-oikeutta, jolloin se olisi voinut mahdollisesti muuttaa asian. Miksiköhän ei? Ihmetyttää, ettei edellä mainittu puheenjohtaja halunnut viedä häntä koskevan asian tutkintaa loppuun asti. Miksiköhän ei, mitä neuvoja kymppitonnilla sai?

Lisää lähihistoriaa. Eksote teki viime vuonna olemassaolonsa pahimmat alijäämät. Lisäksi oli vielä tuo K-sairaalan rakennus, riitely rakennuttajan kanssa ja vielä vesivahinko.

Rakennettiin ylenpalttisen hieno rakennus sisutuksineen, kun minusta uusi ja toimiva olisi riittänyt. Toivottavasti on edes toimiva.

Henkilökuntaa sen sijaan on muistettu yt-neuvotteluin, irtisanomisin ja on mietitty, voidaanko heille tarjota jouluruokaa tai liikuntaseteliä, kun nekin maksavat ja pitäisi säästää. Niin, tokihan heille rakennettiin 500 000 euron rantasauna. Muistakaa käyttää.

Tuloksen teko lähtee ruohonjuuritasolta, siivoojasta, lähihoitajasta, sairaanhoitajasta lääkäreihin asti. Heitä pitää palkita. Ei yksin johtoa, vaan koko isoa tiimiä.

Eksoten maine riitelyn tyyssijana on lopetettava ja saatava asiat järjestykseen pikimmiten. On turha luulla, että lääkäreitäkään saadaan lisää rekrytoitua, kun mainoksistakin riidellään ja tämänkin me veronmaksajat joudumme kustantamaan.

Riitta Munnukka

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Lappeenranta

Luetuimmat

Kommentoidut