Katukanava: Vettä yksityistetään maailmalla, käykö näin vielä Imatralla?

Tiina Räikkönen

Katukanava: Vettä yksityistetään maailmalla, käykö näin vielä Imatralla?

Katsoin televisiosta dokumenttiohjelman Vedellä rahaksi. Lontoon vesilaitos yksityistettiin Thatcherin hallituksen toimesta 1986. Australian mantereen kaikki makea vesi vietiin pörssiin 2017, josta sitä myydään megalitrojen (miljoona litraa) erissä tukkukauppiaille ja viljelijöille, joilla on varaa ostamiseen.

Ranskassa Nestle-konserni hallitsee suurinta osaa pohjavesivaroista ja on ostanut niitä kiihtyvästi ympäri maailmaa, Suomestakin. Singaporelainen yhtiö myy Lahdesta Salpausselän harjun pohjavettä Kiinaan megalitran päivässä.

New Yorkin pörssissä on käynnistynyt makean veden maailmanvalloitus maailman suurimpien ja hallitsevien yhtiöiden toimesta. EU:ssa on käynnissä yhteisen raakavesipörssin perustaminen.

Suomessa valmistellaan pohjavesivarantoja pörssiin tähtäävää yksityistämistä. Keskustelu tästä käynnistettiin 2010. Kun asia ei edennyt kuin Strömsössä, edelläkävijäksi alkoi Kataisen hallitus vuonna 2013 myymällä Fortumin sähkönsiirron Carunalle, veroparatiisiyhtiölle. Suunnannäyttäjän ylivoimaisen Suomen ennätys -munauksen on saanut tuntea koko kansa jo noin seitsemän vuoden ajan.

Loppuvuodesta 2019 yritettiin suuntaa näyttää taas Jyväkylän vesilaitoksen osittaisella 30 prosentin myynnillä yksityisiin käsiin. Suunnannäyttäjälle tuli täystyrmäys.

Meillä Imatralla on nyt oma edelläkävijä, suunnannäyttäjä. Myynnit tehdään ennätysmäisiä delekointivaltuuksia käyttäen salamannopeasti. Mielenkiinnolla seurataan, yltävätkö valtuudet lähiaikoina Imatran veteen asti.

Raimo Timonen

Imatra

Luetuimmat