Katukanava: Jos pikkulapsi miettii, voiko syödä jäätelöä, ovat aikuiset siirtäneet ilmastotuskan väärille harteille

Lassi Kujala

Viimeiset kuukaudet on saanut joka paikasta lukea ilmastonmuutoksesta, lämpenemisestä, 1,5 asteesta ja monesta muusta. Et pysty lukemaan edes Aku Ankkaa ilman altistumista ilmastoasioille. Tavoitteet on hyvät ja meistä varmasti ihan jokainen haluaa jatkossakin liikkua puhtaassa luonnossa sekä taata jälkipolvillemme mahdollisimman hyvän elämän.

Onko asioissa menty kuitenkin liian pitkälle? Onko jatkuva ilmastoasioiden vatvominen aiheuttanut ahdistusta ja vieläpä kaiken lisäksi lapsissamme? Käytetäänkö lapsia asian eteenpäinviemisen lyömäaseina? Viime viikolla sadat suomalaispsykologit lähestyivät vetoomuksella hallitusneuvottelijoita sekä eurovaaliehdokkaita. Lapset ja nuoret ovat enenevästi ahdistuneita ja masentuneita ilmastonmuutoksen vuoksi. Mitä pidemmälle kriisi menee, lisää se toivottomuutta ja psyykkistä pahoinvointia, sanoo vetoomuksen alulle pannut psykologian tohtori Kia Aarnio.

Kuulin juuri tositarinan jäätelökioskin edustalta, jossa kaksi noin 8-vuotiasta lasta pohti: Voidaanko me syödä jäätelöä, kun ei voida syödä lihaakaan, kun muuten kaikki kuolee ja maapallo lakkaa olemasta.

On hyvä, että nuoret miettivät asioita ja pyrkivät niihin vaikuttamaan sekä niitä muuttamaan. Mutta onko oikein, että pienet lapset miettivät peloissaan tulevaisuutta sen sijaan, että keskittyisivät lapselle ominaiseen eli leikkimiseen?

Tietooni on saatettu, että alakouluikäisiä lapsia on viety ja viedään ilmastomielenosoituksiin ilman vanhemmilta pyydettyä lupaa. Käsittääkseni näin ei ole kouluilla lupa toimia. Mihin koulut vetävät rajan: mikä mielenosoitus on opettamisen arvoinen? Mikä mielenosoitus on vanhemmilta kysymisen arvoinen?

Ihmettelen kuinka samanlaisia voimavaroja ei ole löytynyt esimerkiksi kiusaamiseen, syrjäytymiseen, vanhusasioihin, työttömyyteen, köyhyyteen tai päihdeongelmiin. Ilmastoasioissakin olisi hyvä kertoa, kuinka paljon hyviä asioita me teemme jo nyt. Olisi hyvä nostaa esille myös ne todelliset ongelmat meillä ja muualla. Yhden pienen lapsen ahdistus tai syömätottumukset eivät tätä maapalloa pelasta tai upota. Kantakoon aikuiset taakan ja vastuun, ei sälytetä sitä lapsen harteille.

Kai Karhukorpi

kaupunginvaltuutettu (ps.)

Lappeenranta

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut