Katukanava: Kaupunki on täynnä tontteja – Hossukan ainutlaatuista kaupunkimetsää ei saa tuhota huvilakeskuksella saati mökkikylällä

ANU PAKARINEN

Katukanava: Kaupunki on täynnä tontteja – Hossukan ainutlaatuista kaupunkimetsää ei saa tuhota huvilakeskuksella saati mökkikylällä

Kaupunginhallituksemme hyväksyi Saimaan rantojen tontittamisen, joten tonttien koemarkkinointi on aloitettu. Viisaat päättäjämme siunaavat hanketta, joka on kallis, haitallinen, hankala ja epäeettinen.

Rajusti pienenevän muuttotappiokunnan elinvoimapanostus on laajentaa katuverkostoa, kasvattaa kunnallisteknistä huoltovastuuta sekä suunnitella, kaavoittaa ja rakentaa hankalasti toteutettava tekniikka kiertämään ajateltu rantanauha.

Samalla muu kaupunki odottaa vuotavien putkistojensa kiireellistä saneerausta. Viimeisten irtisanomisten jälkeen kaavoitus ja suunnittelu – joka on vasta alustavassa luonnosvaiheessa – tultaisiin todennäköisimmin teettämään konsulttityönä, minkä hinta edelleen heijastuisi heikentävästi kantaväestön peruspalveluihin.

Strategiat ja visiot pullistelevat hyvää ja kaunista. Ilmasto ja luonto ovat olevinaan arvojamme, mikä osoittautuu pelkäksi sanahelinäksi. Karun Saimaan rannat tonteiksi, tonteille muskeliveneet koppeineen ja asukkaiksi heitä, jotka pystyvät rakennusvelvoitteet kustantamaan.

Nähtävästi lopputuloksena on pääkaupunkiseudun varakkaiden huvilakeskus tai ulkolaisten mökkikylä, josta pääsee kivasti päristelemään ympäri Saimaata ja sen kanavaa aina merelle asti.

Kaupunki on täynnä tontteja. Uusia rakennuspaikkoja tulee jatkuvasti purettavien rakennusten paikalle. Uuden talon voi käytännössä laittaa haluamaansa kaupunginosaan. Nyt sitten halutaan satsata voimavarat rantarakentamiseen eli markkinointiin, kunnallistekniikan toteutukseen ja suunnitteluun, jossa yritetään sovittaa kaikki yhteen.

Ymmärrän kyllä, että suurissa projekteissa sen toteuttaja saa uuden sulan hattuunsa ja voi reippaammin perustella seuraavaa pestin saamistaan. Mutta nyt ei ole varaa laajentaa kaupunkirakennetta, ei varsinkaan Hossukan ainutlaatuista kaupunkimetsäkokonaisuutta tuhoamalla.

Samuli Saarela

Imatra

Luetuimmat

Kommentoidut