Katukanava: Imatralaisnuoret tekevät tärkeää talkootyötä – Korona ei kohtele meitä reilusti ja sen takia on pidettävä kaikista huolta

Katja Juurikko

Katukanava: Imatralaisnuoret tekevät tärkeää talkootyötä – Korona ei kohtele meitä reilusti ja sen takia on pidettävä kaikista huolta

Apua nuorille -ryhmän perustaja Samu Kemppi kertoi Uutisvuoksessa, kuinka nuoret ovat kertoneet seinien kaatuvan päälle. Pitää olla kotona ja vanhemmat juopottelevat. Tämä viesti on vakava muistutus, kuinka kaikille lapsille koti ei ole kaikkein turvallisin paikka.

Kiitos Kempille ja muille vapaaehtoisille työstä imatralaisten nuorten auttamiseksi. On hienoa, että nuori jaksaa auttaa muita nuoria ja on järjestänyt apuringin vapaaehtoisten voimin.

Korona ei ole tasa-arvoinen. Etätyö on useimmiten korkeakoulutettujen ja hyvin toimeentulevien työntekijöiden mahdollisuus. Kaikilla perheillä ei ole välttämättä omaa laajakaistaa, eikä ylimääräisiä laitteita kuten tabletteja, kuulokkeita, tietokoneita tai edes puhelimia koko perheen käyttöön. Jos puitteet eivät ole kunnossa, miten ihmeessä työt voidaan hoitaa etänä?

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on 112 000 lasta, jotka elävät pienituloisissa perheissä. Alle 18-vuotiaiden pienituloisten määrä on ylittänyt jo yli 75-vuotiaiden pienituloisten määrän.

Jo nyt on havaintoja alkoholin kulutuksen lisääntymisestä. Toisella koululaisella oma äiti saattaa tehdä etätöitä viereisessä huoneessa ja auttaa koulutehtävien kanssa, kun taas toisen äiti makaa sammuneena sohvalla tai isä korjaa krapulaansa keppanalla.

Väkivallan uhkan lisääntyminen alkoholin käytön myötä on tosiasia. Poliisin kotihälytysten määrä on lisääntynyt, kun arjen ja viikonlopun raja on hämärtynyt perheissä. Hälytykset liittyvät useimmiten lähisuhdeväkivaltaan.

Normaalioloissa lapset pääsisivät kouluun syömään ja tapaamaan ystäviä. Kaupungin tarjoamasta kouluruoasta on ilmoitettava ensin koululle. Sekin saattaa olla joillekin liian haastavaa. Oppilaan ruokailut voivat olla ongelma pienituloiselle perheelle, jolla budjetti on normaaliaikoinakin tiukoilla.

Hyvinvointivaltion kyky olla kaikille hyvä mitataan kriisitilanteissa. Kuinka valtio kykenee huolehtimaan heikoimmistaan silloin, kun he apua todella tarvitsevat? Emme saa menettää yhtään lasta tai nuorta sen takia, ettemme ole valmiita auttamaan tai avuntarve jää huomaamatta.

On pidettävä huoli, että koronakriisi ei syvennä eriarvoistumista suomalaisessa yhteiskunnassa. Se jos mikä on vakava uhka koko maamme tulevaisuudelle.

Niina Malm

kansanedustaja, sd

Luetuimmat

Kommentoidut