Katukanava: Hotelli- ja ravintola-alan koulutus oli osa Imatraa liki kolmenkymmenen vuoden ajan

Minna Mäkinen

Saimaan ammattikorkeakoulu vietti huhtikuussa trooppisia juhlia. Viktoria Shustova (edessä) toimi baarimikkona ja valmisti drinkkejä.

Imatran talousalue sai vuonna 1990 uuden, opistotasoista koulutusta antavan hotelli- ja ravintolaoppilaitoksen, Vuoksenlaakson hotelli- ja ravintolaoppilaitoksen. Yksi maan vanhimmista ja vahvimmista matkailupaikkakunnista loi toiveikkaasti katseensa tulevaisuuteen. Alueen matkailuelinkeino teki investointeja ja Imatran raja-asemaa raotettiin kansainväliselle matkailulle.

Opetus aloitettiin Imatran ammattioppilaitoksen tiloissa sekä Mansikkalan virastotalossa. Yksi luokkahuone, baariopin luokka, rehtori ja kaksi opettajaa. Oppilaitos ja ala osoittivat suosionsa ja tilat Mansikkalassa kävivät ahtaaksi. Uusiksi tiloiksi ehdotettiin entistä hotelli Vuoksenhovia, Tainionkosken työväentaloa tai uudisrakennusta. Vuonna 1992 tilat löydettiin Imatran Valtionhotellista. Ratkaisu oli erinomainen — päästiinhän nyt työskentelemään kaupungin keskustaan lähelle liike-elämää ja alan yrityksiä. Luotiin vahva yhteys koulutuksen ja työelämän välillä.

Ensimmäiset vakinaiset ammattikorkeakoulut aloittivat toimintansa vuonna 1996 ja Etelä-Karjalakin sai omansa, Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun. Hotelli-, ravintola- ja matkailualan koulutuksen nimikkeeksi tuli restonomikoulutus. Englanninkielinen opetus houkutteli 2000-luvun alussa venäläisiä, eurooppalaisia ja suomalaisia opiskelijoita. Kansainvälinen toiminta laajentui ja opiskelijat edistivät hotelli- ja ravintola-alan kansainvälistymistä. Oppilaitos valmensi Venäjältä saapuvan matkailun kasvuun.

Vuonna 2009 nimi vaihtui Saimaan ammattikorkeakouluksi. Osaaminen ja opiskelijat näkyivät Imatralla erilaisissa tapahtumissa kaupungin keskustassa sekä pop-up-ruokatapahtumissa Linnalan kampuksella. Vuosien mittaan maisteltiin kotimaisia ja kansainvälisiä herkkuja ja kohdattiin kansainvälisiä opiskelijoita sekä uusia ilmiöitä.

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto, Saimaan ammattikorkeakoulu ja Lahden ammattikorkeakoulu muodostivat kolmen korkeakoulun konsernin 2017. Saimaan ammattikorkeakoulun restonomikoulutus siirtyy Lappeenrantaan syksyllä 2019. Saimaan ja Lahden ammattikorkeakoulut yhdistyvät vuoden 2020 alusta LAB-ammattikorkeakouluksi. Tiivis yhteistyö ja hyvät suhteet hotelli- ja ravintola-alan yrityksiin ja alan muihin toimijoihin Imatran seudulla säilyvät.

Ilkka Lehtola

lehtori

Saimaan ammattikorkeakoulu

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut