Katukanava: Luontoon viedyt jätteet hämmentävät — Pitäisikö ympäristörikoksista määrätä kovemmat tuomiot?

Kimmo Seppälä

Etelä-Karjalassa on tullut viime aikoina julki joitakin roskaamistapauksia. Hiljattain kerrottiin uudesta rikosepäilystä. Poliisi tutkii ja ottaa näytteitä jätteiden hautauspaikalla, jonka lähialueella toimivan yrityksen epäillään tuoneen maastoon muun muassa muovia.

Meillä on kohtuullisen hyvä jätteen ja hyötykäyttöön menevien laitteiden keruujärjestelmä. Sen puutteisiin vetoamallakaan ei voi perustella ympäristön pilaamista. Muovi ei kuulu luontoon. Erilaisissa laitteissa on kemikaaleja, jotka ovat vaaraksi pohjavedelle ja eliöstölle.

Jäte- ja muut ympäristörikokset tulee saada tehokkaampaan tutkintaan. Yhä uudet tapaukset herättävät myös kysymyksen, tulisiko rikoksista antaa kovemmat rangaistukset ja sellaiset korvausvelvollisuudet, että tilanteeseen saadaan korjausta.

Olen Lapinkävijänä lukenut hämmästyneenä myös uutisen rikoksesta Inarissa. Siellä on Natura-alueelle Lemmenjoen kansallispuiston lähelle tuotu ilmeisesti vuosien ajan kotitalousjätettä ja kodinkoneita. Voi ihmisiä, voi tapoja!

Timo Mykrä

kaupunginvaltuutettu (vas.)

Imatra