Katukanava: Nuorten päihteidenkäyttöön on pystyttävä puuttumaan hyvissä ajoin

Katja Juurikko

Kai Karhukorpi kirjoittaa Katukanavassa, että nuorten päihteidenkäyttöön pitää puuttua nopeasti ja ennaltaehkäisevästi. Kuvituskuva.
Kai Karhukorpi kirjoittaa Katukanavassa, että nuorten päihteidenkäyttöön pitää puuttua nopeasti ja ennaltaehkäisevästi. Kuvituskuva.

Mennyt ja myös alkava vuosi on nostanut useasti esiin erityisesti nuorten tekemät väkivallanteot, jotka ovat olleet monessa tapauksessa pitkän jatkumon traaginen lopputulos. Tekoihin ovat liittyneet useissa tapauksissa ongelmat ja päihteet.

Lappeenrannassa etsittiin jätevesistä muun muassa viitteitä Covid-19 -viruksesta. Jätevesistä paljastui myös se, että kaupungissa käytetään kokoonsa nähden varsin paljon koviakin huumausaineita. Päivittäin saa lehdestä lukea, kuinka eri puolilla kaupunkia tapahtuu varasto- tai työmaamurtoja ja poliisi pysäyttelee huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajavia kuljettajia. Suurilta osin tekojen takana on nuoria henkilöitä.

Nuorissa on tulevaisuus ja niin sen täytyy olla jatkossakin. Suurin osa nuorista ei näihin otsikon asioihin liity mitenkään, toivottavasti jatkossa yhä harvempi.

Vuonna 2019 tehtiin 9-luokkalaisille nuorille ESPAD-kysely. Sen tuloksissa huolestuttavina oli suomalaisnuorten asenteen muuttuminen mm. kannabista kohtaan. Varsin moni oli sitä kokeillut ja koki sen riskittömäksi. Suomessa suunta oli ylöspäin, kun taas esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa alaspäin. Meillä nuorten alkoholinkäyttö ja tupakointi oli ja toivottavasti on edelleen vähentynyt.

Nuorten päihteidenkäyttöön, asenteisiin niitä kohtaan ja käytöstä aiheutuviin ongelmiin pitää pystyä puuttumaan jo hyvissä ajoin. Ei voi olla mitään taloudellista syytä, minkä vuoksi näin ei toimita. Suomessa ja eritoten Lappeenrannassa on tehty hyvää moniviranomaistyötä esimerkiksi puuttumalla matalalla kynnyksellä lasten ja nuorten näpistelyyn. Sillä on saatu paljon hyvää aikaan.

Samaa ennakkoluulotonta ja pitkäjänteistä työtä tarvitsevat päihdeongelmaiset nuoret ja koko yhteiskunta. Ei sillä etteikö työtä jo tehtäisi, mutta varmasti voidaan tehdä enemmänkin.

Nopea ja ennaltaehkäisevä puuttuminen on erittäin tärkeää. Se saattaa pelastaa nuoren elämän, jonkun hengen ja säästää pitkän pennin yhteiskunnan varoja. Nämäkään ongelmat eivät vaikenemalla parane, on uskallettava puhua ja toimia.

Kai Karhukorpi

kaupunginvaltuutettu (ps.)

Lappeenranta

Luetuimmat