Katukanava: Suomessa ei tarvita yhtään sutta

Kai Skyttä

Martti Laine kirjoittaa Katukanavassa, että susi voitaisiin hävittää koko Suomesta. Kuvituskuva.
Martti Laine kirjoittaa Katukanavassa, että susi voitaisiin hävittää koko Suomesta. Kuvituskuva.

Olemme saaneet lukea viime aikoina uutisia susien aiheuttamista koiratapoista Ruokolahdella ja Puumalassa. Media puhuu vahingoista. Höpö höpö, susi ei tapa vahingossa vaan aivan tarkoituksella ruoakseen.

Suuri yksimielisyys tuntuu olevan siitä, että pihoilla vierailevat elukat pitää hävittää. Susi kuuluu kuulemma korpeen. Tämä on oikein hyvä periaate ja osaltaan takaa sen, että susi voidaan hävittää lähes kokonaan Suomesta. Nimittäin Suomessa ei ole sellaisia korpia, missä sudet asustelevat törmäämättä jossain vaiheessa ihmisten ilmoille ja pihoihin. Pihoista löytyy helppoa saalista, on koiria, lampaita, vasikoita ja muita kotieläimiä. Näin niitä ”vahinkoja” alkaa syntyä. Susi on oppivainen ja muistaa missä sitä helppoa saalista on.

Ongelmien ratkaisuksi on Suomessa menossa susilife-hanke, jolla pyritään edistämään suden ja ihmisen rinnakkaiseloa. Aivopesulla yritetään saada ihminen sietämään suden aiheuttamaa uhkaa. Hanke on kustannuksiltaan 5,5 miljoonaa euroa. Kaikenlaista joutavaa oireiden hoitoa annetaan yhteiskunnan varoin. Varsinaisen ongelman poistoon on halpa lääke, lyijy.

Mielestäni Suomessa ei tarvita yhtään sutta. Suomen maantieteen vuoksi ne kaikki ovat loppujen lopuksi kotieläimiä tappavia ja ihmisille uhkaa aiheuttavia pihasusia. Myöskään susi ei ole millään tavalla uhanalainen, koska Venäjän Karjalassa sukulaishukkia on ainakin 40 000, vaikka siellä susi on vapaasti metsästettävä haittaeläin. Venäjällä riittää susille asumatonta korpea.

Lisäksi koko Suomen susikannan yllä leijuu arvoitus siitä, ovatko nämä oikeita susia vaiko sekoituksia koiran kanssa. Koirasudet on hävitettävä automaattisesti.

Martti Laine

Puumala

Luetuimmat

Uusimmat uutiset