Katukanava: Hyvä myö! – Kiellot ja pakot ovat toimineet liikenteessä ja tupakoinnissa

Tiina Mutila

Katukanava: Hyvä myö! – Kiellot ja pakot ovat toimineet liikenteessä ja tupakoinnissa

Presidentti Sauli Niinistö avasi taannoin kevään istuntokauden eduskunnassa. Puheessaan hän viittasi Ilta-Sanomien Luota huomiseen-liitteeseen, jossa oli kirjattu peräti kaksikymmentä sivua hyviä uutisia Suomesta.

Erityisen ilahduttava uutinen mielestäni on liikennekuolemien väheneminen ja se,että alle 25-vuotiaiden liikenteessä menehtyneiden osuus on pienentynyt.

Luvut puhuvat puolestaan. Vuonna 1972 autoja Suomessa oli noin 930 000. Liikenteessä kuoli 1072 ihmistä. Viime vuonna erilaisia autoja teillämme liikkui yli kolme miljoonaa. Tieliikenteen uhreja oli vain 205.

Hesarissa (3.2.) lueteltiin syitä liikennekuolemien vähenemiseen,”pakkoja”, jotka ovat myötävaikuttaneet tähän erinomaiseen kehitykseen; turvavöiden käyttöpakko, moottoripyöräilijöiden ja mopoilijoiden kypäräpakko, talvirengaspakko, handsfree-pakko, talvinopeusrajoitukset ja niin edelleen.

Totta kai hyvään kehitykseen ovat vaikuttaneet entistä turvallisemmiksi rakennetut tiet ja esimerkiksi polkupyöräilijöiden siirtäminen pois moottoriajoneuvojen joukosta ajelemaan pyöräteitä pitkin. Myös autot ovat nykyään turvallisempia ja ajoneuvojen valmistajat kilpailevat turvallisuusinnovaatioilla.

Pakko-sanalla on meidän suomalaisten mielissä usein huono kaiku, mutta ainakin liikenteeseen pakko on vaikuttanut myönteisesti. Mielestäni myös autoilijoiden asenteiden muutoksella on iso osuus tässä ilahduttavassa kehityksessä.

Toinen todella hyvä uutinen on tupakoinnin väheneminen. Tässä nuoret näyttävät esimerkkiä. Päivittäin tupakoivien yläkoululaisten määrä on kahdessakymmenessä vuodessa vähentynyt 77 prosenttia. Eläkeläisenä katselen joskus päivällä vanhoja suomalaisia elokuvia ja voi sitä sauhuttelun määrää. Todennäköisesti ei-tupakoivatkin filmintekijät olivat täydessä nikotiinipilvessä ja tuolloinhan ei tunnettu käsitettä tupakan savulle altistuminen, joka myös on vaarallista.

Tupakan yhteydessä ei puhuta pakottamisesta, vaan kielloista: tupakan myynti- ja välittämiskielto alle 18-vuotiaille, mainostamiskielto, julkisissa tiloissa tupakointikielto, tupakkatuotteiden esilläpitokielto. Lainsäätäjät ovat kerrankin onnistuneet, vaikka aikoinaan osaa näistä kielloista vastustettiin todella rajusti.

Hyvä Suomi! Hyvä myö!

Marja-Leena Patrakka

Luetuimmat