Katukanava: Imatralle, jos jonnekin, kuuluu perustaa museo kalastukselle ja metsästykselle – Hakemisen kanssa on jo kiire

Mari Waali

Katukanava: Imatralle, jos jonnekin, kuuluu perustaa museo kalastukselle ja metsästykselle – Hakemisen kanssa on jo kiire

Parikymmentä kuntaa kilpailee uudesta valtakunnallisesta museosta. Kisaan ovat ilmoittautuneet muun muassa Riihimäki, Forssa, Lahti, Tampere, Rovaniemi ja Joensuu. Museon tavoitteena on 100 000 kävijää vuodessa ja 5 miljoonan euron vuotuiset aluetaloudelliset vaikutukset.

Hanke toteutuu maa- ja metsätalousministeriön erityisavustuksella sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Museoviraston tukemana. Hakuaikaa on tammikuun loppuun 2021.

Imatra olisi aivan ehdoton paikka tälle museolle, sillä Suomen kalastusmatkailu on alkanut Imatralta.

Museo olisi helppo toteuttaa ympäri vuoden sulana pysyvän Vuoksen rannalle, joka on ollut aikanaan Suomen mahtavin lohijoki, ja jonne edelleen pääsee kalalle ympäri vuoden. Se on myös hieno tarina Suomen cleantech-osaamisesta – entisestä likaviemäristä upeaksi kalajoeksi.

Kaupunkipuromme on menestystarina onnistuneesta kalaportaasta. Sukeltajllle Vuoksi on loistava paikka vedenalaisine Linnankosken voimalan raunioineen ja rapuhotelleineen.

Hiitolanjoki palaa lohijoeksi – sinne olisi helppo järjestää retkiä. Monet maksavat nykyään päästäkseen talkootyöhön! Imatra on myös ainut paikka Suomessa, jossa pääsee seuraamaan muikun liippimistä rannalta.

Metsästyksellä on myös vahvat perinteet alueellamme. Kävihän Kekkonenkin Äitsaarella hirvestämässä maailman kuuluisimman tarkka-ampujan Simo Häyhän kanssa.

Suomen vanhin pysyvä asutus löytyy Etelä-Karjalasta, 10 700 vuoden takaa Joutsenon Kuurmanpohjasta. Nämä ihmiset tulivat nimenomaan riistan perässä.

Hyvä paikka museolle olisi esimerkiksi purettavan urheilutalon tontti. Geopark-opastuskeskuksen voisi laittaa saman katon alle.

Ehdotamme, että Imatra osallistuu tähän kilpailuun museon sijainnista. Perusteluna voisi käyttää elinvoiman lisäystä, sillä alueemme on kärsinyt kovasti väestön vähenemisestä. Isot kaupungit kuten Tampere ja Rovaniemi pärjäävät omilla vahvuuksillaan.

Asialla on kova kiire, muut ovat lobanneet tätä jo vuoden verran. On perustettava museonyrkki, joka toimii nopeasti ja tuloksekkaasti.

Riitta Mustonen

Imatra tours

Toni Kainulainen

Vuoksen lautturi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset