Katukanava: Imatralaiset ovat isojen päätösten edessä – Käytetäänkö veroeurot vanhan korjausvelan paikkaamiseen vai uuden tulevaisuuden rakentamiseen?

Jarmo Hämäläinen

Imatralla ollaan isojen päätösten edessä, kirjoittaa kaupunginvaltuutettu Veikko Hämäläinen.
Imatralla ollaan isojen päätösten edessä, kirjoittaa kaupunginvaltuutettu Veikko Hämäläinen.

Oli miellyttävää, jopa rauhoittavaa lukea näkemyksiä Uutisvuoksen artikkelista Imatra 2040: etätyöläisten luvattu kaupunki?. Onko tulevaisuus näiden näkemysten kaltainen, riippuu siitä, pystyvätkö Imatran talousalueen asukkaat tekemään isoja päätöksiä oman tulevaisuutensa suhteen.

Sodan jälkeen perusteollisuus – teräs ja paperi – kasvattivat Imatran kahdeksassa valtuustokaudessa 37 000 asukkaan kaupungiksi. Kymmenessä seuraavassa valtuustokaudessa teollisuus automatisoitui ja modernisoitui. Samaan aikaan talousalue nukkui kuuluisaa ”ruususen unta”. Teollisuus kansainvälistyi ja sen muutto muualle alkoi.

Imatran talousalue pienenee edelleen ja palaa siihen mistä kaikki kukoistus yli 150 vuotta sitten alkoi – elämysmatkailuun.

Viimeiset kolme valtuustokautta on investoitu matkailun elinvoimaan, joka on kasvanut ja kehittynyt hillitysti. Samalla on hallitusti korjattu edellisen seitsemän valtuustokauden aikana syntynyttä korjausvelkaa. Sitä työtä on edelleen viisaasti jatkettava.

On myös nähtävä se iso ja rivakka muutos, joka ympäröivässä maailmassa tapahtuu. Kuntalaisten on itse tehtävä isoja ratkaisuja, päätettävä mihin nykyiset ja tulevat kunnallisverot käytetään, paikataanko sillä vain vanhaa korjausvelkaa vai rakennetaanko uutta tulevaisuutta.

Rahoitusmaailma on yhtä lailla uusiutunut. Ulkopuolisella, Imatrasta kiinnostuneella, "rivakalla investointieurolla” on oma halu ja näkemys Imatran kehittämisestä pohjautuen kaupungin tekemiin päätöksiin. Tämä ”rivakka euro” joko tulee tai ei tule Imatralle. Vastaavasti yksikään puolue ei tänne eurojaan kanna. Valtion tuilla ja avustuksilla taas Imatran tulevaisuuden voi nähdä piipahtamalla rajan takana Svetossa.

Yksi keskeinen asia tulevaisuutta artikkelissa visioineilla oli sivistyksen ja ammatillisen koulutuksen ylläpito Imatralla. Ammattikorkeakoulu täältä poistui, mutta ammatillinen koulutus, uusilla matkailua ja pk-yrityksiä palvelevilla linjoilla, on säilytettävä.

Vain se kansa, joka itse pystyy huolehtimaan itsestään voi luottamuksella katsoa kohti tulevaisuutta. Tämän viisauden luin pienenä poikana monta kertaa kotiportin vieressä seisseestä patsaasta.

Veikko Hämäläinen,

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Imatra

Luetuimmat

Kommentoidut