Katukanava: Uuden kauppakeskuksen avajaiset näyttävät taas, mikä saa ihmisen syttymään — Ilmainen ämpäri oli tällä kertaa mysteeripussi

Mika Strandén

Jonoa kertyi myös vuonna 2015 Lappeenrannassa, kun ihmiset odottivat Finnkinon avajaistarjouksia.
Jonoa kertyi myös vuonna 2015 Lappeenrannassa, kun ihmiset odottivat Finnkinon avajaistarjouksia.

Tämä ei ole aamu-, päivä-, eikä iltarukous. Onpahan vain valveutuneen, siten myös uutisia seuraavan kansalaisen hämmästely lajitoverien intoon saada osuutensa tavaraa maksutta.

Siispä, avaan pöytäkoneen parahiksi, kun ihmislauma odottaa Suomen suurimman tavaratalon avajaisia ja mysteeripussia. Pirtsakka toimittaja kulkee vaaleat hiukset hulmuten viimaisessa Pasilassa ja kyselee, että "miltä nyt tuntuu?" tai "mitä odotat?".

Turhaan naureskelen mielessäni, että ämpäriähän he. Jonomuodostelma on ajat sitten levinnyt, mutta lauma on lauma. Toimittaja saa pussinsa hänkin ja tuo kameran kuvattavaksi kunkin pussista kaivamansa lahjan.

Sodan pelkoako, tarpeellisen joka kodin käyttötavaran, ruuan loppumisenko pelko vai mikä saa ihmisen syttymään yhä uudelleen ja aina entistä suuremman tavarataivaan avaamisesta? Laumahysteriaa?

Ihminen on valmis tallomaan toisen kuoliaaksi saadakseen nautintonsa kuka milläkin tavalla. Itse asiassa lauma tuo etsimättä mieleen jalkapallopeleistä poistuvat massat tai Pamplonan härkäjuoksun. Näissähän talloutuu kuoliaaksi, koska, kun ensin on ollut päästävä ko.paikkoihin, on sieltä myös päästävä pois ensimmäisten joukossa.

Anna-Liisa Remes

Imatra