Katukanava: O baby, haluan elää hyvää elämää myös tällä viimeisellä suoralla

Nyt tuntuu, että vaalit lähestyvät. Jokainen puolue lupaa eläkeläisille maat ja taivaat. Satanen sinne ja toinen tänne. Satasia niin paljon ettei kerkeä taskuihinsa survoa. Mutta yks kaks kansanedustajat nappasivat sen satasen pienen palkkansa päälle — niin se kuukausipalkka olikin ainoastaan 6000—7000 euroa. Olisivat nyt vaalivuonna luvanneet sen korotuksensa lastensairaalan hyväksi, mutta eihän se ahneelta onnistu!

Luen ikätoverini sähköpostin ja ihmettelen yhteydenottoa, kun se on ainoa vuosikymmeniin. Vanha rokkari on löytänyt vanhetuttuaan uuden sävelen. Mistä vuodatus on saanut alkunsa? Mitä hänelle on tapahtunut? Meillä yli seitsenkymppisillä on yhteistä historiaa. Suomi on noussut sodanjälkeisestä köyhyydestä rikkaaksi sivistysvaltioksi ainakin median mukaan. Mitä on sivistys? Onko se henkistä kehittyneisyyttä? Avarakatseisuutta? Toisistaan huolen pitämistä? Mieleni laukkaa. Kaverini kirjoitus voisi olla vaikkapa teatterikappaleen synopsis. Ottako vaikkapa Imatran teatteri kopin? Voiko taiteen keinoin vaikuttaa hyvinvointiin? Miten hyvää tai huonoa huolta pidämme vanhuksistamme tässä kaupungissa jossa tunnetusti kaveria ei jätetä. Olemmeko vain ylimääräinen menoerä budjetissa? Tuleeko Imatrasta vanhusten reservaatti, kun määrämme vain kasvaa ja meitä on jo 41 prosenttia. Miten vanhusten köyhyys kaventaa elämää?

Muistan kaverini nuoruudessaan huumorimieheksi.

Mietin ikäihmisten tulevaisuutta sairastuttuamme. Hymyilemmekö leveästi tyytyväisinä jossain hoitolaitoksessa lääkkeiden vaikutuksesta kaltaistemme kanssa, vaikka vaippoja ei ole vaihdettu vuorokauteen ja kaveri makaa lattialla pudottuaan sängystä. Uskokaa tai älkää, siinä tilanteessa potilasta huumori ei auta, vaikka siltä näyttäisi.

Tekoja, rahaa ja avautumista vanhustenhoidon tilasta kaivataan. Asia ei saa jäädä muiden vaaliteemojen jalkoihin. O baby, haluan elää hyvää elämää myös tällä viimeisellä suoralla, jota valheellisesti myös kultaiseksi iäksi kutsutaan.

Ari-Pekka Äikää
71-vuotias seniori
Imatra

Uusimmat uutiset