Katukanava: Kouluissa opetetaan yrittäjyyttä, mutta pula on myös sitoutuneista työntekijöistä, jotka ymmärtävät oikeutensa ja vastuunsa

Katukanava: Kouluissa opetetaan yrittäjyyttä, mutta pula on myös sitoutuneista työntekijöistä, jotka ymmärtävät oikeutensa ja vastuunsa

Istuntotauon aikana on ollut aikaa jututtaa ja kuunnella ihmisiä, niin nuoria kuin vanhojakin. Erityisesti nuorten kanssa on pohdittu paljon tulevaisuutta ja varsinkin opintoja. On ollut hämmentävää huomata, että kouluissa opetetaan paljon yrittäjyyteen liittyviä asioita, mutta työelämätaitoja ei jostain syystä opeteta niin selkeästi, että ne välttämättä ymmärrettäisiin sellaisiksi.

Yrittäjyyden opettaminen on tärkeää ja tarpeellista. Yhteiskunta tarvitsee yrittäjiä, jotta meillä on työtä ja työpaikkoja. Työpaikkoihin tarvitaan kuitenkin myös työntekijöitä ja juuri nyt tuntuu olevan valtava pula työntekijöistä, jotka sitoutuvat työhönsä ja ymmärtäisivät omat oikeutensa ja vastuunsa. Näiden työelämän perustaitojen opettaminen ei tunnu menevän läpi peruskoulussa, eikä valitettavasti aina toisella asteellakaan.

Hallitusohjelmassa mainitaan talous- ja työelämätaitojen mukaan ottamisesta eri koulutusasteilla. Maininta on todella tärkeä. Meillä ei ole varaa hukata nuorta työvoimaa.

Taitojen oppiminen lähtee koulusta. Tarvitaan säännölliset opiskeluajat ja harjoittelupaikkoja, joissa opiskelijat pääsevät aidosti oppimaan, eikä vain kahvia keittelemään tai komeroita siivoamaan. Työelämän perustaitojen opettaminen on otettava tosissaan. Vastuuta opettamisesta ei voi siirtää täysin harjoittelupaikoille. Jotkut opiskelijat saavat tukea ja esimerkkiä oppimiseen kotoa, mutta kaikilla ei sitä mahdollisuutta ole. Erityisesti nämä nuoret tarvitsevat koulun tukea ja apua oppimisessa.

Murrosikä on haasteellinen ja se vaikuttaa eri tavalla. Toinen nuori jaksaa painaa kaksoistutkinnon hyvillä arvosanoilla, kun toisella voi olla vaikeuksia selvitä yhdestäkään. Siksi on niin tärkeää, että tukea tarvitsevilla nuorilla olisi kannustava, työssään viihtyvä ja motivoinut opettaja, joka pystyisi auttamaan oman kiinnostuksen kohteen ja oppimisen tahdon löytämisessä. Innostuneet ja motivoituneet opettajat kasvattavat myös innostuneita ja motivoituneita nuoria, jotka ovat itsevarmoja ja osaavia työntekijöitä, ja uskaltavat kokeilla vaikkapa yrittäjyyttä pelkäämättä epäonnistumisia.

Jotta voi olla tulevaisuuden nuoria, on oltava mahdollisuuksien aikuisia. Huomenna on oltava paremmin kuin tänään.

Niina Malm

kansanedustaja (sd.)

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut