Katukanava: Pitäkäämme AMK-opiskelu Imatralla

Kun on nähnyt tätä opiskelun maailmaa monelta suunnalta, niin ihmettelee Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulutusta ja sitä, miksi ja mihin on Imatralla opiskelu kadonnut. 1980—90-luvuilla oli laajapohjaisesti muun muassa ammattikoulu, teku, opisto, AMK lähialueella ja yliopistokoulutusta kauempana.

2000-luvulla opiskelijat alkoivat kadota Imatralta. Samaan aikaan syntyi uusia teollisuuden ja teknologian AMK-koulutuksia muun muassa Etelä-Savoon Mikkeliin ja Savonlinnaan.

Jotain ajattelematonta on Etelä-Karjalan opiskelumaailman hallinnassa tapahtunut. Missä on ammattikorkeakoulutuksen opiskelupaikkojen luomisen tahtotila? Onko seuraava askel lopettaa ammattiopisto Imatralla siirtämällä tämäkin johonkin? Samaan aikaan Etelä-Karjalan väestö vähenee.

Etelä-Karjalassa on metsä- ja terästeollisuuden vahvoja globaaleja yhtiöitä. Yhtiöt tarvitsevat erilaisia palveluja. Näille yhtiöille ei ole tarjolla maakunnassamme riittävästi alihankkijoita, omia korjaus- ja kunnossapidon palveluja. Vuosittain alueen tehtaiden seisakeissa pyörii 50—80 miljoonaa euroa pelkkinä työpanoksina ja näistä miljoonista suurin osa valuu maakuntamme ulkopuolelle ja EU:n työvoiman maihin. Miksi näin käy?

Restonomikoulutusta pitää suorittaa siellä, missä ovat luonnolliset matkailun vahvuudet, vahva brändi ja vuosisadan matkailun perinne. Vuoksi, Valtionhotelli ja nyt uutena Ukonniemi.

Mihin on kadonnut imatralainen tahtotila luoda uutta ja rakentaa omilla vahvuuksilla tulevaisuuden ammattikorkeakoulutusta? Tehdä uutta koulutusta, jossa yhdistyvät kylpylät, Ukonniemen matkailu, ammattiurheilun, AMK- ja toisen asteen ammatilliset opinnot.

Pidetään taidekoulu Imatralla. Ei anneta koulutuksen valua ulos Imatralta, kuten on annettu aikoinaan metsäteollisuuden prosessi-, paperi- ja kunnossapidon koulutuksen. Onko meillä päättäjiä, jotka ajavat puheilla ja teoillaan opiskelijoiden tuoman elinvoiman pois Imatralta?

Imatran asukasmäärä vähenee, eläkeläisten määrä kasvaa, työssäkäyvien muun muassa opettajien määrä vähenee, nuoriso lähtee opiskelukaupunkeihin, syrjäytyneet ja vanhukset jäävät katselemaan tätä ihmeellistä Imatraa. Tuskin tällaista tulevaisuutta Imatralle kuvitellaan.

Veikko Hämäläinen
SDP:n valtuustoryhmän pj.

Luetuimmat

Kommentoidut