Katukanava: Imatrankosken kirkko on kaltoin kohdeltu kirkko  – vetoamme imatralaisiin, että kaikki voitava tehdään sen pelastamiseksi

Jarmo Hämäläinen

Jääski-seura vetoaa Katukanavassa Imatrankosken kirkon säilyttämisen puolesta. Arkistokuva.
Jääski-seura vetoaa Katukanavassa Imatrankosken kirkon säilyttämisen puolesta. Arkistokuva.

Viimeaikaiset uutiset kertovat arvomaailman koventumisesta ja ääri-ilmiöiden noususta. Ennen tärkeinä pidetyt arvot koti, uskonto ja isänmaa uhkaavat unohtua. Vasta korona-aika on auttanut uudestaan huomaamaan kodin ja lähiympäristön arvon.

Onkin kyse erittäin vakavasta asiasta, kun puhutaan karjalaista historiaa kantavan Imatrankosken kirkon käytön lopettamisesta ja jopa purkamisesta. Onko kaikki korjaukset, joilla estetään rakennuksen pilaantuminen todella tehty? Onko rakennusta huollettu sen arvon edellyttämällä tavalla?

Kirkko on Imatran yleiskaavassa suojeltu rakennus. Luovutetun Karjalan seurakuntien esineiden, kuten arvokkaan alttaritaulun hallinta kuuluu Kirkkohallitukselle. Myös Museovirasto puoltaa lausunnossaan säilyttämistä kirkkokäytössä: ”Imatrankosken kirkko kirkkopuistoineen on historiallisesti, rakennushistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokasta imatralaista rakennuskulttuuria. Kirkon säilyminen alkuperäiskäytössä on sen kulttuurihistoriallisen arvon osatekijöiden kannalta paras ratkaisu.”

Sota tuhosi luovutetussa Karjalassa lähes kaikki kirkot. Eikö velvollisuutemme ole pitää huolta niistä, jotka kertovat sadan vuoden päästäkin Imatran asukkaille historiaamme?

Imatran museonjohtaja Lasse Ojosen 1994 tekemässä Imatran rakennetun ympäristön kohteet -raportissa kirkon inventointiperuste on: ”Rakennushistoriallisesti tärkeällä kohteella on rakennustaiteellista tai -teknistä arvoa. Se voi myös edustaa aikakaudelleen tai jollekin alueelle luonteenomaista rakentamistapaa tai olla merkittävä eri sosiaaliryhmien rakennusperinteen esimerkkinä. Taidehistorialliset näkökohdat ovat ensisijaisesti arvottamisen perustana".

Miltä meistä tuntuisi oikeasti katsoa, kun kaivinkoneet repivät kirkon seinät rikki? Haluammeko todella sen nähdä?

Vetoamme kaupungin asukkaisiin ja seurakunnan viranhaltijoihin ja luottamushenkilöihin, että kaikki voitava tehdään Imatrankosken kirkon pelastamiseksi. Kirkon puolesta voi allekirjoittaa verkkoadressin osoitteessa www.adressit.com/Imatrankoskenkirkko.

Kirsi Juura, Jääski-seuran puheenjohtaja

Johanna Ikävalko, varapuheenjohtaja

Jari Laukkanen, hallituksen jäsen

Erja Kaartinen, hallituksen jäsen

Tapio Suojapelto, hallituksen jäsen

Juha Penna, hallituksen jäsen