Katukanava: Metsäteollisuus on huolissaan osaajien puutteesta – Mihin katosi insinöörikoulutus Imatralla?

Katja Juurikko

Katukanava: Metsäteollisuus on huolissaan osaajien puutteesta – Mihin katosi insinöörikoulutus Imatralla?

Onko nyt Etelä-Karjalassakin havahduttu? Mihin on kadonnut perusteollisuuden tarvitsema insinöörikoulutus Imatran talousalueelta? No, se on kadonnut sinne, missä on yhteisesti ymmärretty insinöörikoulutuksen merkitys teollisten työpaikkojen luojana, kehittäjänä ja jatko-opintojen ylläpitäjänä.

Imatran kohdalla on eletty, ja eletään jostakin syystä edelleen, ajatuksella: ei huolta huomisesta, teollisuus kyllä omat tarpeensa hoitaa. Silloin ei nähdä, että maailma muuttuu ympärillä. Todellisuudessa ammattikorkeakoulun sähkö-, automaatio- ja prosessitekniikan insinöörikoulutuksen selkeä tason lasku tapahtui jo kaksi vuosikymmentä sitten ja viimeinenkin taiteen ammattikorkeakouluopetus katosi Imatralta vuonna 2019.

Tekniikan ja insinööritieteen opiskelun kohdalla kehitys ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston kohdalla on ollut valtakunnallisesti erittäin huolimatonta. Sähkö-, automaatio- ja prosessitekniikan opetusmaailmaa, joka saavutettiin nousun huumassa 60–70 luvuilla, pidettiin itsestään selvänä 80–90 luvulla. Se on kadotettu 2000-luvulla näkemättä ympärillä tapahtuvaa teollisuusrakenteen muutosta.

Nyt kun maailma on muuttunut ja metsäteollisuus tarvitsee hallittua pito- ja vetovoimaa maakuntaan, se tarvitsee oppineita ja osaavia ammattilaisia niin töihin kuin asumaan myös Imatran talousalueelle.

Isolle metsäteollisuudelle, kuten Stora Enso, UPM ja Metsä Group sekä näiden alihankkijoille on tärkeää saada ja pitää kuntien kanssa yhteistyössä automaatio- ja prosessitekniikan opintolinjat, robotiikka- ja konenäköteknologian koulutukset ja näiden mahdollistamat työpaikat omassa maakunnassamme.

Itä-Suomessa toimivat kaikki globaalin metsäteollisuuden suurimmat yhtiöt, jotka kehittävät tuotantoprosesseja yhä kilpailukykyisemmäksi, laadukkaammaksi ja ennen muuta yhä ympäristöystävällisemmäksi. Nyt yhtiöt ja pk-yritykset ovat huolissaan tulevaisuuden prosessiautomaatio-osaajien, niin ammattiopiston kuin amk-insinöörien tekevien mestareiden puutteesta.

Veikko Hämäläinen

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Luetuimmat

Kommentoidut