Katukanava: Kansalaispalkka ja matalapalkkamalli toisivat kuihtuviin maakuntiin työpaikkoja — Vastauksia vaikeisiin kysymyksiin kyllä on

Inka Nordlund

Maamme ja koko maapallon kehittymisen herättämiä kysymyksiä on hyvä tarkastella. Sote-keskustelu ja sen kehitys on vilkasta. Juurisyyhyn, maakuntien autioitumiseen ei kuitenkaan tahdota etsiä lääkettä. Pyritään supistamaan ja keskittämään palveluja niin, että luodaan keinotekoisesti sen kokoiset hartiat, joilla kustannukset on mahdollista maksaa.

Miksei valtio avaa kansalaispalkkaa ja sen rinnalle matalapalkkamallia? Teollisuus voisi veroedun myötä luoda kuihtuviin maakuntiin työpaikkoja. Palkkataso olisi niin matala, että se mahdollistaisi menestymisen kansainvälisillä markkinoilla, työntekijän kokonaisansio muodostuisi osittain työ- ja kansalaispalkasta. Loisimme oikeaa kehitystä, mikä itsessään synnyttää palveluita ja kasvua. Sen sijaan, että koitamme hallitusti supistaa ja sammuttaa elämän maakunnista.

Entä globaalit ilmasto-ongelmat? Jos avaamme kanavan Saharan autiomaahaan, sinne muodostuvan meren ansiosta auringonsäteilyn heijastuma paranee maapallolla ja keskilämpötila laskee. Samalla saadaan meriveden korkeutta laskettua ja luotua vehreä kasvillisuusvyöhyke erämaan tilalle. Sahara-meri mahdollistaisi nyt nälänhädästä kärsivälle Afrikan kansalle elantoa ja ravintoa. Vastauksia vaikeisiin kysymyksiin on. Onko ratkaisuille toteuttajaa?

Kalle Porkka

Imatra

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut