Katukanava: Mistä lääke siihen, että asujia Etelä-Karjalassa riittää jatkossakin? — On pyydettävä isoja kaloja, yhdessä

Marleena Liikkanen

Yksi tulevaisuuden kehityskohteista on kirjoittajan mielestä Hiitolanjoki, jota ennallistetaan lähivuosien aikana.
Yksi tulevaisuuden kehityskohteista on kirjoittajan mielestä Hiitolanjoki, jota ennallistetaan lähivuosien aikana.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kantoi uudenvuoden puheessaan huolta tavastamme keskustella ja hakea yhteistä näkemystä asioille. Tarvitsemme enemmän rauhaa, vakautta ja pitkäjänteisyyttä, viisaita sanoja.

Etelä-Karjalassa niin kuin monessa muussakin maakunnassa väki ikääntyy ja vähenee. Maan suurimmat kasvukeskukset vetävät väkeä työn ja opiskelun perässä. Mistä lääke siihen, että kasvukeskuksien ympärillä voi elämä jatkua ja Suomi pysyä laajasti asuttuna? Yhteisen näkemyksen, toistemme kunnioittamisen ja pitkäjänteisyyden hakemisen päätöksenteossa uskon auttavan aika pitkälle myös Etelä-Karjalassa.

Koulutuksesta ja työstä kaikki pitkälle lähtee. Suomea on pidetty ja pidetään yhä maailmassa varhaiskasvatuksen ja koulutuksen mallioppilaana. Olemme panostaneet näihin vahvasti ja tätä panostusta pitää jatkaa. Maakunnan kunnissa on näitä asioita osattu katsoa yhdessä ja pitkäjänteisesti. Nyt katseet pitää kääntää entistä vahvemmin siihen, mitä tapahtuu näiden opinahjojen sisällä. Siellä tulee olla aito ja turvallinen oppimis- ja työympäristö.

Etelä-Karjala on vahvaa suurteollisuusaluetta ja tämä luo vahvan alustan alueen pienelle ja keskisuurelle teollisuudelle kuten myös palvelusektorille. Näiden keisarin jalokivien toimintaedellytyksistä huolehtiminen pitää ottaa huomioon, kun teemme päätöksiä alueen elinvoimaisuuden eteen. Tässä mielessä meillä ei ole maakunnassa tai naapurimaakunnissa varaa minkäänlaiseen nurkkakuntaisuuteen tai ”me” ja ”he” -ajatteluun.

Maakunnan yhteisiä isoja kaloja ovat tulevina aikoina vahva yhteistyö naapurimaakuntien kanssa, Saimaa ja sen matkailullinen kehittäminen, Saimaan kanavan sulkujen pidentäminen, Parikkalan rajanylityspaikan rakentaminen, Hiitolanjoen vapauttaminen ja kehittäminen, Pelkolan raja-aseman rautatiestatuksen kansainvälistäminen ja päivittäinen junayhteys Pietari—Pelkola—Etelä-Karjala—Pietari, kaksoisraiteen rakentamisen loppuun saattaminen, Kutilan kanava ja Lappeenrannan lentokentän toiminnan turvaaminen.

Isoja kaloja yhdessä, on lääke vahvaan ja elinvoimaiseen maakuntaan.

Ilkka Nokelainen

Etelä-Karjalan maakuntahallituksen jäsen (sd.)

Luetuimmat

Uusimmat uutiset