Katukanava: Ennen oli kaikki hyvin -kaupunkilainen ja taaksepäin katsova poliitikko ovat kovan haasteen edessä – Imatra tarvitsee isoja tekoja

Joonas Tapaninen

Katukanava: Ennen oli kaikki hyvin -kaupunkilainen ja taaksepäin katsova poliitikko ovat kovan haasteen edessä – Imatra tarvitsee isoja tekoja

Viime aikojen valtuustoseminaareissa kaupunginjohtaja on useampaan kertaan voimallisesti viittonut, mitä on tehtävä, kun Imatra haluaa olla hengissä 2030-luvulla. On ryhdyttävä toimeen, jolla Imatra ja Imatran talousalueen väestökato saadaan pysähtymään, ja tekoihin, joita Imatran tulevaisuuden strategia vaatii.

38 000 asukkaan Imatra oli 40 vuotta sitten. Tällä menolla vuoden 2030 asukasluku on 23 000. Puoleen vuosisataan mahtuvat 12 kuntavaalit ja jokaisella vaalikaudella Imatra on tyhjentynyt keskimäärin 1200 ihmisellä.

Keitä ovat lähtijät? Opiskelemaan lähtevä aktiivinuoriso, työn perässä muuttanut aktiivi-ihminen ja luonnollinen poistuma ovat kolme suurinta joukkoa.

Valtuusto päätti vuonna 2019 Imatran tulevaisuuden strategian, jossa yhtenä tavoitteena oli säilyttää asukasluku 26 000 tasolla. Tavoite vaatii päätöksiä, jotka johtavat tekoihin, ei kunta- eikä maakuntavaalien odottelua, eikä valtiovallan pelastavaa kättä.

Saimaalla on satoja kilometrejä hyvää rantaviivaa, mutta Ylä-Vuoksen rannat ovat imatralaisten päivittäisessä elämässä ja tulevaisuuteen päivitettävissä. Käyttäkäämme omia vahvuuksiamme. Samoin ammattikorkeakoulun tekniikan opiskelijat on saatava palaamaan Imatralle.

Maakuntajohtajan esittämä totuus siitä, kuinka Etelä-Karjala asemoituu maakuntien joukossa on lähes yhtä, kuinka Imatra asemoituu keskisuurten kaupunkien joukossa. Investointiaste Imatralla, erittäin huono. Aloittaneet yritykset per asukas, erittäin huono. Yrittäjät per työlliset, huono. Työpaikkoja per asukas, huono. Taloudellinen huoltosuhde, huono.

Kyllä nämä viisi totuutta kertovat, mitä täytyy tehdä ja mitä päättää, unohtamatta kiitettäviä asioita. Korkeakoulutettujen osuus asukasmäärästä, tyydyttävä. Tutkimus- ja kehitystoiminta per asukas, hyvä. Arvonlisäys tehtyä työtunnia kohden, hyvä. Teollisuuden jalostusarvo, edelleen kiitettävä. Bruttokansantuote per asukas, jopa kiitettävä plus.

Maakunnassa ja Imatralla on viisautta, pääomaa ja rahaa. Mutta kuinka se saadaan kohdennettua oikein, päätettyihin tavoitteisiin, yhteisiin maaleihin, oikeaan kehitykseen ja hyvinvointiin. Tämä on "ennen oli kaikki hyvin" -elävälle kaupunkilaiselle ja taaksepäin katsovalle kunnallispolitiikalle kova haaste.

Veikko Hämäläinen

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Luetuimmat