Katukanava: Sitran sakki voisi lähteä tuottavaan työhön, esimerkiksi poimimaan metsämarjoja

Hannu Ojala

Raimo Sievänen esittää katukanavassaan Suomen itsenäisyyden juhlarahaston väen siirtymistä esimerkiksi marjanpoimintaan.
Raimo Sievänen esittää katukanavassaan Suomen itsenäisyyden juhlarahaston väen siirtymistä esimerkiksi marjanpoimintaan.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on vapaasti suomennettuna entisten pääministerien suojatyöpaikka. Tällä hetkellä yliasiamiehenä toimii Jyrki Katainen, jota kutsutaan myös Caruna-Kataiseksi. Kataisen pääministerikaudella Suomen kantaverkko myytiin alihintaan ulkomaalaisille pääomasijoittajille. Yhtiötä kutsutaan Carunaksi.

Sitran palkkalistoilla on noin 180 henkilöä ja tietysti hallintoneuvosto, johon kuluu yhdeksän kansanedustajaa. Onhan heidänkin on saatava lisätienestiä pienen palkkansa päälle. Koska kysymyksessä on valtion rahoittama laitos, sillä pitää olla myös hallitus.

Yliasiamiehen nimittää Sitran hallintoneuvosto Sitran hallituksen esityksen perusteella. Hallintoneuvosto saattaa poiketa hallituksen esityksestä. Vuonna 2003 Sitran hallitus esitti yliasiamiehen tehtävään Bengt Holmströmiä, tulevaa nobelistia, mutta Sitran hallintoneuvosto valitsi johtoon Esko Ahon. Henkilön, joka vuonna 2017 pyysi Nuorisosäätiötä maksamaan pelivelkojaan. Jos ette usko, lukekaa Jyri Hännisen ja Jarmo Liskin kirjoittama kirja ”Keskustan valtakunta – kertomus rahasta, vallasta ja korruptiosta”. Nobelisti muuttikin Amerikkaan, koska siellä arvostetaan ammattitaitoa, päinvastoin kuin hyvä veli -järjestön Suomessa.

Sitran ison porukan on aika ajoin esitettävä jotain mainittavaa. Ylipäällikkö Katainen ehdotti jokin aika sitten, että Suomen kaikki 130 000 öljylämmitteistä omakotitaloa olisi muunnettava käyttämään maalämpöä, tietysti yhteiskunnan tuella. Jos investoinnin arvo on liki 20 000 euroa ja talo sijaitsee pitäjän perukoilla, ei asiassa liene järkeä. Odotan nyt jännittyneenä, milloin ylipäällikkö esittää, että Suomen vesivaratkin on myytävä kansainvälisille pääomasijoittajille asevelihintaan.

Myös Sitran pikkupomot väläyttävät osaamistaan aika ajoin. Eräs dosentti esitti pari viikkoa sitten, että Suomen olisi aikaistettava turpeen käytön lopettamista. Tästähän Pohjanmaan turvenuijat eivät olleet hyvillään, koska Suomen hallitus on määritellyt jo turpeen käytön ja kalliit koneet on hankittu sen mukaisesti.

Hallitus esittää, että Suomessa on tehtävä hallintoon rakenteellisia muutoksia koronan jälkeen.

Ensimmäisenä voidaan lopettaa Sitra ja laittaa koko sakki tuottavaan työhön, esimerkiksi metsämarjoja poimimaan.

Raimo Sievänen

Imatra

Luetuimmat

Uusimmat uutiset