Pääkirjoitus Imatran suurinvestoinnit kysyvät viisautta valtuutetuilta

Kalle Sipiläinen

Pääkirjoitus Imatran suurinvestoinnit kysyvät viisautta valtuutetuilta

Imatra suunnittelee historiansa kalleinta liikuntapaikkainvestointia. Kaupunginhallitus linjasi maanantaina, että uimahalli ja urheilutalo korvataan uusilla. Ketterän kaupungin päätöksentekokyky pääsee testiin.

Samaan tapaan Lappeenrannan kaupunginvaltuusto aloitti selvityksen uudesta liigatason jäähallista lokakuussa vuonna 2017. Nykyisen peruskorjaus palautettiin sen rinnalle vuotta myöhemmin.

Uuden uimahallin ja urheilutalon sijoituspaikoista odotettaan päätöksiä viimeistään alkuvuodesta 2020.

Imatran uimahallin ja urheilutalon peruskorjaus maksaisi yhteensä yli 20 miljoonaa euroa. Lopputulos ei vastaisi uutta.

Jatkoselvittelyyn lähtevien uusien hallien alustavat kustannusarviot ovat yhteensä 19—24 miljoonaa.

Sijoituspaikkoina tutkitaan Ukonniemeä, Imatrankoskea ja Mansikkalaa, jossa sisäliikuntapaikoille on tilaa muuallakin kuin luonnonkauniissa Pässiniemessä.

Ukonniemi-vaihtoehdon taustalla on Imatran strategia, jossa kaupunkiin houkutellaan matkailijoita liikunta-, urheilu- ja majoituspalveluita keskittämällä.

Varsinkin Ukonniemessä hankkeeseen voi löytyä myös yksityistä rahoitusta. Maakunnan ensimmäinen 50 metrin uima-allas voisi hyödyttää kylpylätoimintaa.

Matkailutuloilla Imatra pyrkii tukemaan elinvoimaansa tilanteessa, jossa koko Etelä-Karjalan kuntatalouden ja väestökehityksen suunta on huolestuttava. Samasta syystä Lappeenranta haluaa vilkastuttaa liikennettä lentoasemallaan lentoyhtiöiden markkinointituella.

Kaupunkilaisten edun vuoksi investoinnit on valmisteltava huolella. Yksikään vaihtoehto ei voi miellyttää kaikkia, kun kyse on eteläkarjalaisittain suuria ihmisjoukkoja liikuttavista yhteisistä tiloista.

Valtuutettujen on kyettävä päättämään, mikä ratkaisu on kaupungin kokonaisedun mukainen vuosikymmenten aikajänteellä.