Pääkirjoitus: Pidetään jalat maassa ja kädet ratissa

Mika Strandén, Mika Standén

Pääkirjoitus: Pidetään jalat maassa ja kädet ratissa

Imatralla lapset ja nuoret vaikuttavat vallanneen julkisten rakennusten katot. Uutisvuoksi kertoi perjantaina 7. heinäkuuta, miten katoilla kiipeilystä on tullut kaupungissa suoranainen villitys. Samalla ilkivalta on lisääntynyt.

Havaintoja on tehty katolla hillujista niin urheilutalolla, päiväkodeilla, Mansikkalan kouluparakeilla kuin Linnalan koulussakin. Uhkarohkeimmat ovat taitaneet käydä myös Imatrankosken 20-metrisen teatteritornin päällä.

Katoilla otetaan selfieitä tai videoita, paikkoja rikotaan, nuotioita sytytellään. Kyseessä on vaarallinen leikki, josta voi olla surulliset seuraukset. Isojen aineellisten vahinkojen vuoksi voidaan menettää ihmishenkiä.

Maailmalta on jo vuosia raportoitu onnettomuuksista, joissa ihmiset ovat syöksyneet kuolemaan vaarallisissa paikoissa otettujen selfieiden vuoksi. Ympärillä oleva todellisuus ja riskit unohtuvat, kun on tehtävä jälleen uusi some-postaus. Monen lomamatka on päättynyt hautajaisiin.

Järjettömiä riskejä otetaan myös liikenteessä. Autot lingertelevät ajoradan reunasta reunaan, kun ratin sijasta näpelletään älypuhelinta ja katse viipyilee sylissä. Erityisesti nuoret kuljettajat kuvaavat ja viestittelevät auton ratissa. Asiantuntijat varoittavat, että kännykän käyttö ajon aikana moninkertaistaa onnettomuusriskin.

Elämä on tuuripeliä. Onnettomuus voi sattua kotioloissakin. Onneaan ei kannata silti koetella liikenteessä, lomamatkalla tai korkeilla katoilla.

On kannatettavaa, että imatralaislapset ja -nuoret liikkuvat itsenäisesti ja ovat aktiivisia. Kodeissa on hyvä ottaa kuitenkin puheeksi, millaisissa paikoissa aikaa ei kannata eikä saa viettää. Nuoriin mieliin on hyvä teroittaa myös sitä, omaisuutta ei saa tuhota, olipa se yhteistä tai yksityistä.

Jätetään ulkona liikkuessa katot ja kännykät rauhaan. Keskitytään oikeisiin asioihin.

Minna Mäkinen

minna.makinen@uutisvuoksi.fi