Pääkirjoitus: Työllisyys kohentunut edelleen

Työllisyys on kohentunut selvästi kuluneen puolen vuoden aikana. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen ennusteen mukaan työttömyysaste voi laskea 7 prosenttiin Suomessa ensi vuonna.

Työllisyyden kohentuminen on hyvä signaali työmarkkinoiden, kansantalouden ja kymmenien tuhansien ihmisten henkilökohtaisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Ilahduttavaa on, että pitkäaikaistyöttömien määrä on vähentynyt neljänneksellä. Silti lähes kolmannes työttömistä työnhakijoista on ollut vailla työtä yli vuoden. Huomattavaa on, että iso osa heistä on ikääntyneitä työnhakijoita.

Yli 60-vuotiailla työnhakijoilla on vielä useita vuosia työelämässä edessä. Jos motivaatio on kohdillaan, ikä ei saisi olla este palkkaamiselle. Moni on valmis kehittämään omaa osaamistaan myös työuran loppupäässä.

Kohentuneet työllisyysluvut tarkoittavat sitä, että hallituksen asettama 72 prosentin työllisyystavoite tullaan todennäköisesti saavuttamaan. Hyvää tulosta on merkittävissä määrin vauhdittanut kansainvälisen talouden kasvu ja sen imussa tapahtunut kohentunut taloustilanne myös Suomessa. Työllisyys on kasvanut erityisesti palvelu- ja rakennusalalla sekä teollisuudessa.

Hyvien työllisyysnäkymien arvioidaan jatkuvan ainakin yli kaksi vuotta. Työllisyyden kasvun arvioidaan kuitenkin hidastuvan. Haastavaa on se, että rakennetyöttömyyden näkymät ovat edelleen heikot.

Virallinen työttömyysaste lasketaan Tilastokeskuksen luvuista. Ministeriön ennuste antaa kuitenkin vahvan suunnan työllisyyden kehitykselle.

Työllisyys kohenee ja nuorten mahdollisuudet kasvavat, mutta työn ja osaamisen kohtaaminen on haaste jatkossakin. Omaan osaamiseen panostaminen on entistä tärkeämpää koko työuran ajan.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset