Liukastumisista iso lasku yhteiskunnalle

Katja Juurikko

Liukastuminen aiheuttaa isot laskut yhteiskunnalle.

Liukastuminen ja siitä aiheutuvat eri asteiset vammat ovat raskas taakka yksittäiselle ihmiselle.

Käden murtuminen, aivotärähdys tai pelkästään voimakas lihassärky voivat hankaloittaa tai keskeyttää pitkäksi aikaa työn, harrastuksen ja kodin hoidon. Ikäihmiselle kaatuminen saattaa olla kohtalokas, vaikka siitä toipuisikin kävelykuntoon. Liikkuminen voi alkaa pelottaa ja kotona pysyminen heikentää entisestään liikuntakykyä.

Liukastuminen voi aiheuttaa myös pysyvän työkyvyttömyyden ja pahimmissa tapauksissa kuoleman.

Kohtalokkaista kaatumisista aiheutuu myös isoja kustannuksia koko yhteiskunnalle.

Invalidiliiton mukaan kaatumistapaturmista aiheutuu vuosittain satojen miljoonien eurojen kustannukset, kun mukaan lasketaan sairaanhoidon kulut sekä työpanoksen ja hyvinvoinnin menetykset. Liitto arvioi yhden kaatumistapaturman keskimääräisiksi kustannuksiksi 11 000 euroa. Suuret kulut syntyvät pienestä osasta kaatumisia, jotka ovat niitä vakavimpia tapauksia.

Kaatumiset ja liukastumiset ovat yksi yleisimmistä tapaturmien syistä. Yli miljoonasta suomalaisten tapaturmista kolmannes on liukastumisia ja kaatumisia.

Liukastuminen sattuu aina yllättäen. Mahdollisuutta voi ehkäistä ennalta.

Varsinkin liukkailla keleillä pidetään esimerkiksi kulkutiet hiekoitettuna, aurataan lumikinokset, lisätään valaistusta sekä käytetään kunnon kenkiä ja kengissä liukuesteitä.

Kannattaa myös harjoittaa kehon lihaskuntoa ja tasapainoa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.